Felmérés

2023.01.19. 13:14

Megrázta a közvéleményt a rendőrgyilkosság – szigorú fellépést várnak a magyarok

A Századvég Alapítvány a legfrissebb közvélemény-kutatásában az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán kérdezte az embereket, és a felmérés szerint a többség szigorúbb fellépést várna azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el.

Gyászoló kollégák Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A Századvég azt közölte csütörtökön, hogy az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt támadója késszúrásokkal végzett vele. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki – tették hozzá.

A Századvég a tragikus esettel összefüggésben – ezer ember januári megkérdezésével – megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.

Forrás: Századvég

Az incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben késelés áldozata lett egy rendőrtiszt a fővárosban – írták.

Megjegyezték, hogy a magyar jogrendszer a hivatalos személyeket – így a rendőröket is – fokozott büntetőjogi védelemben részesíti az állam zavartalan működésének biztosítása érdekében, azonban a kutatási adatok tanúsága szerint a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár a jogalkotótól ezen a területen.

Forrás: Századvég

A megkérdezettek 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

Forrás: Századvég

A felmérés rávilágít továbbá arra, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére.

A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak.

Forrás: Századvég

Ezen felül a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) megszüntetné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak – áll a felmérésben.

Belügyminiszteri elismerést kapott a két megsérült rendőr

Kiemelkedő tevékenységéért belügyminiszteri elismerést kapott a halálos kimenetelű újbudai intézkedésben megsérült két rendőr - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön a police.hu oldalon.

Múlt csütörtökön a XI. kerületben egy férfi késsel támadt az intézkedő járőrökre, egyikük a kórházban meghalt. A rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, a harmadik pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket. A helyszínről elmenekülni próbáló férfit az utcán láblövéssel állították meg a rendőrök. A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki az elhunyt Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert.

Az ORFK tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter az újbudai intézkedés során tanúsított kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül jutalomban részesítette Kállai László főtörzszászlóst, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi rendőrkapitányságának körzeti megbízottját és Dobos László törzszászlóst, aki ugyanott szolgálatirányító parancsnok.

Az elismerést Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár adta át az országos és a budapesti rendőrfőkapitány jelenlétében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában