Fokozott óvatosság

2023.01.05. 20:23

Romániában járványügyi vészhelyzetet hirdetnek az influenza miatt, de nem vezetnek be korlátozásokat

A hatóságok és az orvosok hangsúlyozták, hogy nem a koronavírus változatai, hanem főként a szezonális influenza terjed.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ShotPrime Studio

A tárcavezető Ligia Deca oktatási miniszterrel együtt tartott sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy Romániában három hete tart az influenzajárvány. A statisztikák szerint az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a felső légúti fertőzések száma, és számos tüdőgyulladásos megbetegedést jeleztek az orvosok, ami főleg a kisgyerekeket, a más betegségekben szenvedőket és az időseket sújtja. 

A román média arról számolt be a napokban, hogy

 számos, a meghűlés és az influenza elleni gyógyszer elfogyott a patikákból, mert egyrészt megnőtt a betegek száma, másrészt a lakosság pánikszerűen elkezdte felvásárolni a gyógyszerkészleteket attól tartva, hogy januárban és februárban jelentősen romlani fog a járványhelyzet. 

A hatóságok és az orvosok hangsúlyozták, hogy nem a koronavírus változatai, hanem főként a szezonális influenza terjed. 

Ligia Deca oktatási miniszter közölte, hogy hétfőn normális körülmények között fog megkezdődni a tanítás a téli vakáció után, és nem bátorítják a diákokat arra, hogy maradjanak távol az iskolától.

 Cáfolta, hogy a hatóságok elhalasztanák a tanévkezdést vagy korlátozásokat vezetnének be. 

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy járványügyi vészhelyzetet hirdet, de hivatalosan nem hirdetik ki a jogilag súlyosabbnak számító járványhelyzetet, mert akkor a jelenlegi jogi szabályozások szerint korlátozásokat kellene bevezetni. Rámutatott, ehelyett ajánlásokat fog megfogalmazni, így például javasolni fogja a maszk használatát a népes belső terekben, illetve az iskoláknak azt, hogy különítsék el a beteg gyerekeket az egészségesektől. 

A miniszter rámutatott:

 a koronavírus-járvány előtti években is előfordult hasonlóan magas számú megbetegedést okozó influenzajárvány, most azért szokatlan, mert a megszokottnál hamarabb kezdődött el. 

A hatóságok arra számítanak, hogy január 15. és február 10. között tetőzik a járvány. 

A román közegészségügyi hatóság december végén közölte, hogy több mint 140 600 légúti fertőződést és influenzás megbetegedést jegyeztek fel, ami csaknem négyszer több, mint a tavaly ilyenkor jegyzett 38 300, de a 2020 előtti öt évre kiszámolt mintegy 64 ezer esetes átlagot is több mint kétszeresen meghaladja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában