Kaliforniai mészárlás

2023.01.22. 13:06

Továbbra is szökésben van a Monterey Park-i tömeggyilkos

Még mindig nem kapták el azt a férfit Los Angeles környékén, aki helyi idő szerint szombat éjjel Monterey Park kisvárosban lelőtt tíz embert egy holdújévi fesztivál után, további tízet pedig megsebesített – közölte a rendőrség.

MTI

Rendőrök a kaliforniai Monterey Parkban elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. január 22-én hajnalban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Caroline Brahman

A férfi egy táncklubban követte el a tömeggyilkosságot, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy mi lehetett az indítéka.

Andrew Meyer rendőr százados az AP hírügynökségnek azt mondta vasárnap: a sebesülteket mind kórházba kellett szállítani, állapotuk a stabiltól a válságosig terjed. A tíz halálos áldozat - öt férfi és öt nő - még a helyszínen elhunyt – tette hozzá. 

Rendőrök a kaliforniai Monterey Parkban elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. január 22-én hajnalban
Fotós: Caroline Brahman / Forrás: MTI/EPA

Robert Luna helyi seriff szerint egy 30 és 50 közötti ázsiai származású férfit keresnek a szemtanúk beszámolói alapján. „A lehető leggyorsabban el kell távolítani az utcákról ezt a személyt.”

Az első hírek még 9 halálos áldozatról szóltak. Az ünnepi rendezvényeket lefújták.

Szemtanúk szerint a gyilkos gépfegyverrel szedte áldozatait, többször tárat tudott cserélni a fegyverén.

Robert Luna, Los Angeles megye seriffje (k) sajtótájékoztatót tart a kaliforniai Monterey Parkban elkövetett lövöldözésről 2023. január 22-én
Fotós: Caroline Brahman / Forrás: MTI/EPA

A hatóságok mindemellett vizsgálják, hogy a Monterey Parkban történtek összefüggésben állhatnak-e a szomszédos Alhambra városában történt esettel, ahol a lövöldözés után 20 perccel szemtanúk egy ázsiai származású férfit láttak fegyverrel a kezében bemenni egy helyi szórakozóhelyre, de a vendégek el tudták tőle ragadni a fegyvert. A második helyszínen senki sem sérült meg, a férfi pedig elmenekült.

Luna szerint a nyomozók egy fehér kisbuszt keresnek, amelyet a környéken láttak.

Joe Biden amerikai elnök felszólította a Twitteren a helyi lakosokat, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Mint írta, feleségével imádkoznak a lövöldözésben megölt, illetve megsebesített emberekért.

A mintegy 60 ezer lakosú Monterey Park nagyjából 13 kilométerre található Los Angeles belvárosától. Sokan a helyi lakosok közül ázsiai gyökerekkel rendelkeznek. A kínai holdújév alkalmából nagy fesztivált rendeztek a városban.

Korábban írtuk:

Lelőttek kilenc embert helyi idő szerint szombaton este egy többezres részvétellel folyó holdújévi fesztivál után a Los Angeles belvárosától 16 kilométerre lévő Monterey Park kisvárosban, amelyben jelentős számú ázsiai bevándorló él – jelentették hírügynökségek rendőrségi közlés alapján.

Bob Boese rendőrtiszt, a Los Angeles-i sheriffi hivataltól azt mondta, hogy a tömeggyilkosságot egy férfi követte el egy üzletnél a Garvey Avenue-n.

Szemtanúk szerint a gyilkos gépfegyverrel szedte áldozatait –jelentette az AP hírügynökség.

A The Los Angeles Times című lap úgy értesült rendőrségi hírforgalmazásból, hogy a halálos áldozatok mellett több sebesült is van, akiket szintén meglőttek. Azt még nem lehet tudni, hogy a tettest elfogták-e vagy bármi módon ártalmatlanná tették – írták.

A lap is idéz szemtanúkat, akik szerint a tettesnek volt alkalma többször tárat cserélni a fegyverén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában