Felmérés

2023.02.06. 12:27

A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

A választókorú magyarok 61 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy párt kampányában részt vevő szervezetek külföldi támogatásban részesülnek - derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, amely szerint mindössze a megkérdezettek 34 százaléka válaszolta azt, hogy nem sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását a külföldi finanszírozás.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselõje és Jávor Benedek, az Együtt-PM és a Párbeszéd Magyarországért társelnöke kezet fog a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az idén január 31. és február 2. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült, a Facebookon közzétett kutatás összefoglalójában emlékeztettek, hogy a 2022-es áprilisi országgyűlési választás "a nemzeti oldal negyedik kétharmados felhatalmazásával és a legfontosabb politikai kérdésekben a nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot képviselő baloldal sokadik vereségével zárult".

Tavaly augusztusban ráadásul Márki-Zay Péter elárulta, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős adományokat kapott az Action for Democracy (AFD) nevű, amerikai baloldalhoz köthető Soros-szervezettől - írták. 

A rendszerváltoztatás utáni legsúlyosabb külföldi befolyásolási botrányban számtalan hazai baloldali szervezet, köztük a Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat érintettségére derült azóta fény

 - fogalmaztak.

A Nemzeti Információs Központ megállapítása szerint, a külföldről több mint 4 milliárd forintnyi, "Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta" - idézték fel.

Forrás: Alapjogokért Központ

Az incidens súlyosságát igazolja, hogy "a magyar közvélemény élénk érdeklődést mutat a botrány iránt", ugyanis a megkérdezettek döntő többsége (77 százaléka) már hallott az ügyről, amely alig 22 százalék figyelmét kerülte csak el. Mindez igen figyelemreméltó tény annak tükrében, hogy a baloldali dollármédia gyéren számolt be az eseményekről, ezzel is leplezve saját érintettségét - állapították meg az összefoglalóban.

Igyekezetük "érthető" - folytatták -, hiszen a hazai közvélemény nem tolerálja a külföldi beavatkozásokat, ugyanis a választópolgárok jelentős többsége (61 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek jelentős összegű külföldi támogatásban részesülnek.

Forrás: Alapjogokért Központ

Éppen ezért a magyar választópolgárok úgy gondolják, hogy a kampányfinanszírozási botrány összefügg a nemzeti önrendelkezés kérdéskörével. A megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) szerint a külföldi támogatások sértik Magyarország szuverenitását, ezzel pedig a népfelség elvére épülő demokráciát.

A nemzeti oldal politikai hitvallását a "Magyarország az első" gondolat jelenti, az ország stabilitását pedig a magyar választópolgárok demokratikus felhatalmazása biztosítja - írták.

Forrás: Alapjogokért Központ

Hozzáteszik: a dollárbaloldal botránya nyomán kibontakozó események jól mutatják, hogy a baloldal igyekszik eleget tenni a külföldi támogatók elvárásainak, az emberek akarata helyett a guruló dollárkötegek mentén politizál. Béke helyett háborút, beruházások helyett munkanélküliséget, ésszerű kereskedelmi kapcsolatok helyett drágulást okozó szankciókat követel".

Orbán Viktor szavaival élve "ennél durvább dolog talán nincs is, mint hogy az ember a saját hazája helyett a politikában pénzért a megbízó érdekét képviselje" - idézték a kormányfőt.

Nem véletlen, hogy a magyarok négyszer egymást követően mondtak határozott nemet az idegen érdekeket érvényesítő politikára, s álltak ki a nemzeti érdekek mellett - áll az összefoglalóban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában