Helyzet

2023.02.24. 10:44

Drasztikusan csökkenhet a kárpátaljai magyarok száma

Az sem tesz jót a magyarság megmaradásának, hogy folyamatos atrocitások és jogszűkítő intézkedések érik őket Ukrajnában – szögezte le a kutató a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Kárpátaljai menekültek az esztergomi Boldog Ceferino Intézetben 2022. március 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ENSZ felmérései alapján úgy tűnik, mintegy nyolcmillióan hagyták el Ukrajnát az orosz–ukrán háború eddigi egy éve alatt, ami súlyos népességveszteséget jelent. A háború borzalmai elől menekülő emberek leginkább a szomszédos országokban kerestek menedéket, köztük Magyarországon is.

Ukrajna magyarok lakta térségében a 2001-es népszámláláskor több mint 1,2 millióan éltek, ebből az ukránok megközelítőleg egymillió főt tettek ki, míg a kárpátaljai magyarság száma 151 ezer volt.

Kovály Katalin, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos munkatársa a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, csak megbecsülni lehet, hány belső-ukrajnai menekült tartózkodik ténylegesen Kárpátalján, de annyi bizonyos, hogy közülük 156 ezren regisztrálták magukat hivatalosan. 

– Azt mondtuk a háború elején, hogy a magyarlakta településeken valószínűleg változni fognak a nemzetiségi arányok, a távozó magyarok helyére betelepülnek az ukránok, azonban ez most nem látszik beigazolódni

 – jelentette ki a kutató. 

Elmondta, a menekültek inkább a városokban keresnek maguknak új lakóhelyet, mint például Munkácson, Beregszászon vagy Ungváron. A magyar lakosság viszont főként falvakban él Kárpátalján. 

A magyarok aránya valószínűleg negatív irányba fog változni, de vélhetően nem a lakosságcsere, hanem az elvándorlás erősödése miatt

 – mutatott rá a kutató. 

Az sem tesz jót a magyarság megmaradásának, hogy folyamatos atrocitások és jogszűkítő intézkedések érik őket Ukrajnában – tette hozzá.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában