Katargate

2023.02.21. 15:58

Furcsa gyakorlat: nem fér hozzá az Európai Parlamenthez az uniós csalás elleni hivatal

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kifogásolja, hogy nincs hozzáférése az Európai Parlament munkájához. A testületben kirobban korrupciós botrány jó alkalom lehetne a változtatásra, ám a nyomozást késlelteti, hogy a vezető bíró visszalépését kérvényezték: Marc Tarabella ügyvédje ugyanis védekezés helyett a támadás taktikáját választotta – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Az OLAF-nak teljes hozzáférése van több ezer uniós tisztségviselő munkájához, beleértve az Európai Bizottság elnökét is, Ursula von der Leyent. Esetükben még a bűncselekményre utaló bizonyítékokat is átadhatják más hatóságoknak, ám

a parlamentnek csak a küszöbéig juthat el a csalás- és korrupcióellenes ügynökség, az uniós törvényhozó testület szabályai alapján ugyanis az OLAF nem mehet be az EP-képviselők irodájába, és nem nézhet bele az munkaeszközként használt laptopjaikba sem.

Ville Itala, az OLAF vezetője a Politico brüsszeli hírportálnak nyilatkozva elmondta: már több alkalommal beszéltek erről a gyakorlatról a parlamenttel, de a válasz mindig csak az, hogy a képviselők mentelmi joga előnyt élvez az OLAF-fal szemben.

A mentelmi jog nem egy képviselő személyes kiváltsága, hanem garancia arra, hogy az EP tagjai szabadon gyakorolhatják mandátumukat, és nem tehetik ki őket önkényes politikai üldöztetésnek

 – írta meg a parlament sajtószolgálata közleményében.

Ville Itala, aki korábban maga is EP-képviselő volt az Európai Néppárt (EPP) színeiben, nem ért egyet azzal, hogy az Európai Parlament egy no-go zóna, vagyis tiltott terület az OLAF számára.

A finn főigazgató úgy gondolja, valóban fontos, hogy a testület politikusai mentességet élvezzenek a bűnügyi nyomozások alól, ám ez nem kellene, hogy más, adminisztratív eljárások alól is felmentse őket. Szerinte a brüsszeli korrupciós ügy a megfelelő alkalom arra, hogy az EP felülbírálja eddigi kapcsolatát a csalás elleni ügynökséggel.

Új taktika

A tavaly decemberben kirobbant botrány egyik fő érintettje, Marc Tarabella belga képviselő ügyvédje a napokban taktikát váltott, és a védekezés helyett támadásba lendült.

 

Maxim Töller arra szólította fel a nyomozást vezető bírót, hogy álljon el az ügytől, ám Michel Claise szóvivője a minap megerősítette, hogy a bíró nem fog visszalépni. Maxim Töller felszólításában arra hivatkozik, hogy Claise elfogatóparancsa sérti védence ártatlanságának vélelmét.

 

Ha a bírót nem is tudja rávenni a visszalépésre, annyi bizonyos, hogy az ügyvéd lépése időhúzásra alkalmas. Claise kizárásának ügyéről jelenleg a belga fellebbviteli bíróság dönt. A felmentésére vonatkozó kérelem pedig máris megakadályozta, hogy Claise megjelenjen Eva Kaili volt EP-alelnök és Tarabella múlt csütörtöki meghallgatásán. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában