Migráció

2023.02.26. 14:12

Sokan meghaltak, amikor Dél-Olaszországban egy hajó csapódott a parti szikláknak

Ötvenkilencre emelkedett a tengerből kiemelt holttestek száma a dél-olaszországi Calabria partjainál, ahol egy több mint száz fős csoportot szállító hajó szenvedett balesetet – közölte a legutolsó adatokat a parti őrség vasárnap.

Tűzoltók és az Olasz Vöröskereszt munkatársai dolgoznak a tengerparton, ahol több mint harminc holttestet emeltek ki eddig a vízből a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében 2023. február 26-án

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Giuseppe Pipita

A viharos időben bajba jutott hajónak a kikötőkapitányság és a pénzügyőrség sietett a segítségére. A legutolsó közlések szerint 59-en veszítették életüket, több mint negyven holttestet a hullámok partra vetettek. További eltűnteket keresnek.

Az áldozatok között húsz nő és tizenkét kisgyerek van, utóbbiak között egy néhány hónapos csecsemő is. A helyszínen készült felvételek egy kislány holttestét mutatták: kilenc éves volt, és egyelőre számmal jelölték meg, mivel neve ismeretlen.

A vöröskereszt önkénteseinek beszámolói szerint a túlélő szülők elkeseredetten keresik gyermekeiket. Nyolcvanegy túlélőt számolnak, közülük huszonegy embert kellett kórházba szállítani, a többieket a legközelebbi menekültügyi központban helyezték el, a holttesteket Crotone sportcsarnokába vitték. 

A Törökországból indult hajó az olaszországi partok előtt néhány méterre a parti sziklákhoz csapódott. Más hatósági beszámolók szerint a hajót a viharos hullámok törték darabokra. A túlélők szerint a hajón robbanás is történt. A baleset a calabriai Steccato di Cutro közelében történt.

A túlélők beszámolói szerint mintegy száznyolcvanan utaztak a hajón, akik Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból érkeztek. Más számítások szerint kétszázötven lehetett a csoport létszáma.

A parti őrség tagjai mennek a tengerparton, ahol több mint harminc holttestet emeltek ki eddig a vízből a dél-olaszországi  Steccato di Cutro közelében 2023. február 26-án
Fotós: Giuseppe Pipita / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A calabriai csendőrség bejelentette, hogy a csoportot négy embercsempész kísérte, és életben maradtak: egyiküket már őrizetbe vették, további hármat pedig köröznek, miután elmenekültek a helyszínről.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közleményben fejezte ki mély fájdalmát a halálos áldozatok miatt, akiknek életét a kormányfő szerint az emberkereskedők törték ketté. Meloni bűncselekménynek nevezte, hogy egy alig húsz méter hosszú hajóval mintegy kétszáz embert szállítottak rossz időben.

Embertelen férfiak, nők, gyerekek életét az utazásért általuk fizetett jegyre váltani, a biztonságos út hamis ábrándjával

– hangoztatta közleményében a kormányfő.

Hozzátette: a római kormány elkötelezte magát az indulások megállítására és hasonló tragédiák megakadályozására. Giorgia Meloni a legmagasabb szintű együttműködésre szólította fel a kiindulási és származási országokat. Megjegyezte: magától értetődik, hogy „halottakkal spekulál” az, aki a szabályok nélküli migráció illúzióját élteti.

Matteo Piantedosi belügyminiszter a tragédia helyszínére ment, ahol a hajó roncsai fekszenek. Kijelentette, a hatalmas tragédia bizonyítja, mennyire elengedhetetlen a határozott fellépés az illegális bevándorlás hálózatával szemben,  melyet a gátlástalan emberkereskedők használnak ki saját gazdagodásukra, rögtönzött, nem megfelelő hajókkal és rossz időjárási feltételek között zajló átkelésekkel.

A tárcavezető úgy vélte, minden lehetséges kezdeményezéssel folytatni kell az indulások leállítását, és nem szabad bátorítani az átkeléseket egy jobb élet ábrándjával, ami kizárólag az emberkereskedelmet táplálja,  és a mostanihoz hasonló tragédiákhoz vezet.

Matteo Salvini kormányfő-helyettes, volt belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán azt írta, az emberkereskedelem megállítása erkölcsi kötelesség, főleg, mivel így ártatlan életeket lehet megmenteni.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy vélte, az Európai Uniónak a származási államokkal kell megállapodnia az indulások blokkolására.

A volt baloldali kormányfő, Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) centrumpárt vezetője hangsúlyozta, az emberkereskedőket kell megállítani, nem a tengeren életeket mentő civilszervezeteket.

Az Open Arms Italia civilszervezet elnöke, Veronica Alfonsi szerint a tragikus baleset az olasz kormány és Európa politikai döntéseinek következménye: ha elegendő hajó segítene a tengeren, senki sem veszne a vízbe – hangoztatta.

A pénzügyőrség közlése szerint a hajó négy napja a törökországi Izmirből kelt útra. Szombat este a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség járőrrepülőgépe az olasz partoktól negyven mérföldnyire azonosította a hajót. A riasztásra az olasz haditengerészet megpróbálta megközelíteni a hajót, de az időjárás ezt nem tette lehetővé. A hatóságok a parton várták a hajó érkezését.

Sergio Mattarella olasz államfő szerint senki sem maradhat közömbös: az EU-nak konkrét felelősséget kell vállalnia, és kivenni a migrációt az emberkereskedők kezéből.

Ferenc pápa a halottakért, kiváltképpen a gyerekekért, és a túlélőkért is imádkozott, és köszönetet mondott azoknak, akik segítséget nyújtanak és a túlélők befogadásán dolgoznak.

Ursula von der Leyen: meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket a menekültügyi reformok terén

Mindannyiunknak meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket a migrációs és menekültügyi paktum elfogadása és a közép-mediterrán térségére vonatkozó migrációs cselekvési terv terén – írta a Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, arra reagálva, hogy vasárnap többen ismét a tengerbe vesztek a dél-olaszországi Calabria partjainál.

 

Az elnök azt írta, mélyen elszomorítja a szörnyű hajótörés, és tragédiának nevezte az ártatlan emberek halálát.

 

Tavaly novemberben az Európai Bizottság a közép-mediterrán régióra vonatkozó cselekvési tervet javasolt miután az ezen az útvonalon érkező illegális migránsok száma tavaly mintegy 50 százalékkal nőtt; mintegy 90 ezer migráns érkezett ezen az útvonalon.

 

A február első hetében tartott legutóbbi uniós csúcson a tagállami vezetők több konkrét és gyakorlati lépés megtételében egyeztek meg, köztük határvédelmi eszközök, például gépjárművek, őrtornyok és a felügyeleti technológia uniós finanszírozásának növelésében. Hangsúlyozták továbbá, hogy az új uniós migrációs és menekültügyi csomag véglegesítésére van szükség, amelyet az Európai Bizottság 2020 szeptemberében mutatott be. A paktum, amely új megközelítést vázol fel a migrációs kihívásokra adandó válaszok tekintetében, három alappilléren nyugszik: az új eljárások bevezetésén, a rugalmas felelősségmegosztáson és szolidaritás elvén, valamint a más országokkal való partnerségek kiépítésén és erősítésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában