Nem mérik fel a veszélyt

2023.02.28. 10:21

Úgy tűnik, a baloldal akár még egy világháborúba is belesodorná hazánkat (videó)

A baloldal a szomszédban dúló háború kitörése óta támogatja a brüsszeli szankciókat, sőt az ukrajnai fegyverszállításokat is. Legutóbb Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke tett igen megdöbbentő kijelentést a háborúval kapcsolatban, és hasonló állásponton van Márki-Zay Péter, Rónai Sándor és a Momentum vezetősége is.

Illusztráció; fia sírhantjánál gyászol egy anya a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros katonai temetőjében 2022. október 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Úgy beszélnek Ukrajnáról, párhuzamot állítva Magyarországgal, mintha Magyarországról beszélnének. Nem gondolkodhatunk úgy az ukránokról, mint a magyarokról. Tiszteljük az ukránokat, segítjük az ukránokat, mindent megadunk, amit megadhatunk nekik, de nem szabad őket magunk fölé helyezni. Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekét, sohasem előzhetik meg a magyar emberek érdekét. Nem fogjuk tönkretenni magunkat senkinek az érdekében

– tette világossá Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a baloldali pártvezetőkre reagálva. A kormányfő hangsúlyozta: „Magyarország az első. Aki nem ezen az alapon áll, az nem nemzeti, hanem internacionalista alapon áll.”

Nem véletlenül fogalmazott így a miniszterelnök, hiszen a baloldal több alkalommal jelét adta: rendre a magyar érdekekkel ellentétesen cselekszik, külföldi támogatói elvárásainak igyekszik megfelelni. Azonkívül például, hogy támogatják a brüsszeli szankciókat, az ukrajnai fegyverszállítások mellett is nyíltan kiállnak – emlékeztet az Origo.

Tordai Bence például február elején Dömötör Csabával vitatkozva egyenesen kimondta: 

Ki kell állni a megtámadott mellett, segíteni kell őket, hogy megvédjék magukat.

A Párbeszéd társelnöke egyúttal megerősítette korábban már hangoztatott véleményét: 

szerinte itt az ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat. 

Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő is igen sajnálta, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába. Hasonló véleményen volt a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András is, és Márki-Zay Péter is többször tett háborúpárti nyilatkozatokat a 2022-es kampány során – idézi fel az Origo. A baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorának korábbi adásában azt is elárulta,

fegyvereket is adna Ukrajnának.

A baloldal mindezt annak ellenére hangoztatja, hogy a magyarok 92 százaléka azonnal véget vetne az orosz–ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné az érintett feleket – ahogyan ez a Századvég októberi közvélemény-kutatásából világosan kiderült.

Az Origo teljes cikke további részletekkel ITT érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában