Ellentmondás

2023.03.02. 06:33

A WikiLeaks-iratokból kiderül, Gyurcsány Ferencet nem zavarta Grúzia orosz lerohanása

A Magyar Nemzet cikksorozatának legújabb részéből kiderül, az USA budapesti nagykövetsége szerint 2008-ban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök mélyen hallgatott a Grúzia elleni orosz támadásról.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszél országjárásának utolsó állomásán Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában 2014. április 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Magyar Nemzet további érdekes megállapításokra bukkant a Vlagyimir Putyinnal korábban szívélyes viszonyt ápoló Gyurcsány Ferenc vonatkozásában az úgynevezett WikiLeaks-iratokban.

Noha a dollárbaloldal vezetője napi rendszerességgel bírálja az ukrajnai orosz agresszióval összefüggésben a jelenlegi – tűzszünetet és mielőbbi békét szorgalmazó – kormányt, miniszterelnöksége idején merőben más arcot mutatott.

Ez akkor az amerikai diplomáciának is szemet szúrt.

Feltűnően hallgatott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, amikor világszerte elítélték a Grúzia elleni orosz támadást – állapította meg egy 2008 augusztusában kelt, bizalmas minősítésű amerikai nagykövetségi távirat.

„Bár az 1956-os szovjet invázióhoz nagyon hasonlít, a magyar kormány vonakodik attól, hogy a hivatalos EU–NATO-állásfoglalásokon túl kritikát fogalmazzon meg az oroszok lépéseivel szemben” – olvasható a táviratban, amely szerint a magyar kormány a „legjobb esetben is csak langyosan” reagált az eseményekre.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában