Határozott fellépés kell

2023.03.28. 08:32

Az Antifa terrorszervezetté minősítése segítené a bűnüldöző szervek munkáját

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők úgy látják, a szélsőbaloldali Antifa egyértelműen terrorszervezet.

Illusztráció

Forrás: AFP

Az Antifa működésében egyértelműen felfedezhetők a terrorszervezetek ismérvei, jellegzetességei. Idesorolható, hogy milyen veszélyeket hordoznak a különböző társadalmakra nézve, adott esetben akár fegyverrel elkövetett, politikai célzatú támadássorozataik révén – jelentette ki Horváth József a Magyar Nemzetnek. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a szélsőbaloldali Antifa terrorszervezetté minősítése megkönnyítené, hogy a bűnüldöző szervek hatékonyan léphessenek fel az erőszakos, emberi életekre törő mozgalmak ellen. Mint kifejtette, időnként az Európai Unió (EU) és a NATO tagországainak a titkosszolgálatai között is megnehezítheti az együttműködést, hogy a különböző államok jogrendjében eltérően értelmezik az egyes bűncselekményeket.

– Jelenleg Nyugat-Európában az Antifa és egyéb szélsőbaloldali szervezetek kapcsán az elfogult politikai narratíva rendszeresen felülírja a szakmai elvárásokat, ami azzal a következménnyel jár, hogy a bűnüldöző szervek tagjai félnek attól, hogy szélsőjobboldalinak bélyegzik őket, amikor az említett csoportokhoz tartozó aktivistákkal szemben intézkednek, így nem ritka, hogy akár erőszakos bűnügyekben is félrenéznek – fogalmazott a biztonságpolitikai tanácsadó.

Földi László ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy 

az Antifa egyértelműen terrorszervezet, hiszen a társadalmi rend megbontása a céljuk. 

– A baloldali máz valóban egyfajta védőburkot jelent számukra, hiszen ezekre a szervezetekre a német politika valóban szövetségesként tekint évtizedek óta, de ezenkívül a globális liberális elit által kedvelt káoszkeltésbe is jól illeszkednek az Antifa módszerei – fogalmazott Földi László.

Közben a nemzetközi közvélemény is egyre nehezebben viseli az utcai erőszakot tudatosan és szervezetten alkalmazó szélsőbaloldal ténykedését, s már több ország vezetése szorgalmazza az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását. Emlékezetes: Donald Trump egykori amerikai elnök 2020 májusában jelentette be, hogy az Egyesült Államok belföldi terroristacsoportként fogja nyilvántartani az Antifát, miután kongresszusi jelentések alapján bebizonyosodott, hogy a szélsőséges mozgalom központi szerepet játszott a több amerikai nagyvárost lángba borító tüntetéssorozat kirobbantásában, amelyek során többnyire fehér, ártatlan embereket lincseltek meg. 

Tom Vandendriessche, a belga Flamand Érdek nevű párt brüsszeli képviselője még tavaly év elején tett fel arra vonatkozó kérdést, hogy az Európai Bizottság hajlandó-e az Antifát terroristaszervezetnek tekinteni, és betiltani minden ilyen néven fellelhető csoportosulást. 

Németországban ugyancsak erősödnek az Antifa ellen tiltakozó hangok. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenleg harmadik legnépszerűbb párt, a már említett patrióta AfD európai parlamenti képviselői alig két hete nyújtottak be állásfoglalási indítványt arra, hogy tegyék fel az Antifát az Európai Unió terroristalistájára. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában