Ukrán válság

2023.03.31. 06:08

Volodimir Zelenszkij Bucsában együtt emlékezett Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Moldova vezetőivel

Már 401. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök, Maia Sandu moldovai elnök, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, Robert Golob szlovén és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b-j) a Kijev közelében fekvő Bucsa felszabadításának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az ukrán településen 2023. március 31-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Kijev elutasította a fehérorosz elnök tűzszüneti felhívását

A tűzszünet most azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van maradni az általa megszállt ukrajnai területeken 

- jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren. 

Az ukrán tisztségviselő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aznap Minszkben tett felhívására válaszul írta, aki

 azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében. 

"Bármilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van a megszállt területeken maradni. Ez semmiképpen sem engedhető meg" - szögezte le a tanácsadó. 

Hozzátette: 

Ukrajnának joga van csapatokat és haditechnikai eszközöket mozgatni a saját területén úgy, ahogy szükségesnek látja.


 

Az ukrán légierő elismerte, hogy nyugati, GPS-irányítású bombákat használnak

Az ukrán légierő használ nyugati gyártású, JDAM (Közös Közvetlen Támadó Lőszer) kategóriába sorolt, GPS-irányítású precíziós bombákat - ismerte el Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

JDAM-nek nevezett bombákat használunk. Ezek nyugati típusú bombák, amelyekkel repülőgépeink sikeresen csapnak le fontos célpontokra. Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak. Szeretném, ha több ilyen bombája lenne az ukrán légierőnek

 - jelentette ki a szóvivő.

A közelmúltban Oroszország aktívan kezdett használni irányított légi bombákat. Az orosz erők általában a szovjet időkből származó FAB-500-as bombákat használnak, amelyeket utólag szárnyakkal és GPS-navigációval szereltek fel - idézett fel az Ukrajinszka Pravda hírportál korábbi ukrán közléseket. Ihnat korábban rámutatott arra, hogy ezek az orosz bombák általában nem túl pontosak, ezért nagy veszélyt jelentenek a polgári létresítményekre. Az ilyen típusú fegyverek elleni küzdelemhez Ukrajnának nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre és modern, többcélú repülőgépekre van szüksége - mondta a szóvivő.

Zbigniew Rau: a Bukaresti Kilencek folytatják Ukrajna támogatását

A Bukaresti Kilencek országai folytatni fogják Ukrajna támogatását katonai és egyéb területeken - jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter pénteken a közép-lengyelországi Lódzban a Bukaresti Kilencek (B9) kétnapos külügyminiszteri találkozóját záró sajtótájékoztatón.

A közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő B9 csoport csütörtök este kezdődött tanácskozásán történteket a lengyel diplomácia vezetője román hivatali partnerével, Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel együtt foglalta össze.

Rau kiemelte: megvitatták "az európai biztonsági helyzet romlását", a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítéseket, valamint Ukrajna "politikai és gyakorlati támogatását".

A résztvevők beszéltek a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés fontosságáról, különösen a "jelenlegi válságra adandó hatékonyabb válasz" érdekében.

A B9 "katonai és más területeken továbbra is támogatni fogja Ukrajnát"

 - jelentette ki a lengyel külügyi tárca vezetője. Hozzátette: Lengyelország és "sok más szövetséges állam számára különösen az utóbbi szempont óriási jelentőséggel bír". Rámutatott, hogy a B9 országai élenjárnak e téren, olyan, "bátrabb akciókban" való részvételre buzdítják szövetségeseiket, mint a MiG-29-es vadászgépek vagy a (Leopard) harckocsik átadása Ukrajnának.

Bogdan Aurescu úgy vélte: az Ukrajna elleni orosz háború "Európa és Amerika biztonságát veszélyeztető művelet", amely "komoly fenyegetést jelent a globális békére" nézve is. A béke érdekében "segíteni kell Ukrajnát, hogy megnyerje ezt a háborút" - fogalmazott a román diplomácia vezetője. Fontosnak nevezte, hogy az orosz tiszteket "felelősségre vonják azért, amit Ukrajnában műveltek".

Aurescu szavai szerint a lódzi találkozó résztvevői a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt megerősítették együttműködési szándékukat az észak-atlanti szövetség keretében. Fontosnak nevezte, hogy előrelépés történjen Ukrajna NATO-tagságának kérdésében.

A B9 lengyelországi találkozóján részt vett a csoporthoz nem tartozó Svédország, Finnország, Spanyolország és a NATO küldöttsége is.

Volodimir Zelenszkij Bucsában együtt emlékezett Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Moldova vezetőivel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev melletti Bucsába látogatott pénteken Robert Golob szlovén, Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel, valamint Maja Sandu moldovai államfővel.

A Jevropejszka Pravda hírportál jelentése szerint a külföldi vezetők részt vesznek a város orosz megszállás alóli felszabadításának alkalmából megrendezett megemlékezésen, hogy leróják tiszteletüket az orosz agresszió helyi áldozatai előtt. A küldöttség megérkezett a Szent András apostolról elnevezett templomba, ahol a Bucsában meggyilkolt helyi lakosok egyik tömegsírjára bukkantak. A magas ragú külföldi vezetők ukrajnai látogatását előre nem jelentették be.

A szlovén miniszterelnök Bucsában - részben ukrán nyelven - mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy országa továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban, valamint segítséget nyújt a háborús bűnök kivizsgálásához. "Nehéz ezen a helyen lenni. Egy dolog hallani arról, ami itt történt, de más dolog itt lenni. Amikor ezt érzed, sok mindenre gondolsz arról, hogy kik vagyunk, mi a helyes, és mi nem" - fogalmazott.

"Oroszországnak nem volt joga megtámadni Ukrajnát. Az erőszaknak soha nem lenne szabad felülkerekednie az érvelésen. Az is helytelen volt, hogy az orosz agresszorok ártatlan embereket öltek meg Bucsában. Ezt nem lehet megbocsátani. Ezért vagyunk önökkel ebben a nehéz pillanatban, és kötelességünknek érezzük segíteni az ukránok szabadságharcát. Kötelességünk az is, hogy támogassuk önöket az igazságkeresésben" - mondta, kiemelve, hogy a háborús bűntettek elkövetőit felelősségre kell vonni. Beszéde végén ismét ukránra váltott, és kijelentette, hogy a háború egyesítette az európaiakat az ukránokkal.

Az ukrán védelmi minisztérium arról tájékoztatott pénteken, hogy úgyszintén Ukrajnába érkeztek csütörtökön Delphine Pronk bizottsági elnök vezetésével azok a nagykövetek, akik tagjai az Európai Unió politikai és biztonsági kérdésekért felelős bizottságának. A delegációt fogadta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki kifejtette, hogy Ukrajnának további nehézfegyverekre és tartalékosok felkészítésére van szüksége az orosz erők elleni ellentámadáshoz. A miniszter tájékoztatta az európai partnereket az ország északi, keleti és déli frontvonalainak aktuális helyzetéről. Kiemelte, hogy különös figyelmet fordítanak az ukrán védelmi erők európai uniós támogatására, valamint az ukrán katonák külföldi szakmai képzésére.

Őszintén hálás vagyok országaiknak a rendszeres támogatásért és az elvégzett munkáért. A nyugati fegyverellátásnak köszönhetően az ukrán fegyveres erők előrelépést tesznek a harctéren. Mi azonban ellentámadásra készülünk, ezért Ukrajnának mindenekelőtt nehézfegyverekre és kiképzett tartalékosokra van szüksége. Érdekeltek vagyunk az ukrán hadsereg kiképzésében minden szinten, a katonák egyéni képzésétől dandárszintű alakulatok közös gyakorlatáig 

- hangsúlyozta Reznyikov. Kiemelte, hogy az ukrán védelmi minisztériumban és az ukrán fegyveres erőknél nagyon nagy figyelmet fordítanak a fegyverszállítmányokkal való elszámolásra. Megismertette a külföldi vendégeket az ukrán védelmi minisztériumban bevezetett, a NATO-ban használt LOGFAS logisztikai programmal, amely lehetővé teszi a partnerországokból Ukrajnába érkező fegyverszállítások lekövetését, az anyagi és technikai segítségnyújtás mozgásának ellenőrzését.

Továbbra is ingyenesen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

Meghosszabbította az ukrajnai menekültek számára az ingyenes utazási lehetőséget járatain a Budapesti Közekedési Központ (BKK) június 30-ig - tudatta a központ sajtóosztálya pénteken közleményben az MTI-vel.

A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére a díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan személyazonosításra alkalmas hivatalos ukrán úti okmánnyal vehető igénybe. (Ilyen többek között az ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány, ukrán tartózkodási engedély, Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákok esetében az ukrán diákigazolvány, illetve olyan egyéb okirat, amelyben egyéb külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is található.)

 

A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon, valamint a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszain, ugyanakkor nem vehetik igénybe ingyenesen az ukrajnai menekültek a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgia járatokat és a hajókat.

 

"A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is azon dolgozik, hogy az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét a lehető legjobban megkönnyítse. A társaság ügyfeleit is arra kéri, hogy utazásaik alatt, ha szükséges, nyújtsanak segítséget a BKK járatain közlekedő menekülteknek" - áll a közleményben.

Az orosz megszállás áldozataira emlékeznek Ukrajnában Bucsa visszafoglalásának évfordulóján

Ukrajna soha nem bocsátja meg az orosz csapatoknak a Bucsa városában elkövetett atrocitásokat - jelentette ki közösségi oldalán pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa kisváros tavalyi, 33 napos orosz megszállását követő visszavételének első évfordulóján.

Az ukrán kormány a "felszabadítás" évfordulójának alkalmából ünnepélyes keretek között megemlékezést tart a településen, ahol a kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

 

Kijev állítása szerint a város 33 napos orosz megszállása több mint 1400 halálos áldozatot követelt, köztük 37 gyermekét. Több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és 9000 orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg "kegyetlenkedései szimbólumának" nevezte a megszállt kisvárosban történteket.

 

A bucsai megemlékezésen, valamint az azt követő csúcstalálkozón, amelyen az Oroszország által elkövetett háborús bűncselekmények és Moszkva felelőssége kerül terítékre, részt vesz Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák kormányfő, valamint Maia Sandu moldovai elnök.

HALAVIN, Andrij
A Bucsa orosz megszállásának idején megölt, azonosítatlan polgári személyek maradványait búcsúztatja Andrij Halavin ortodox pap egy csoportos temetésen a Kijev közelében fekvő Bucsában 2022. augusztus 11-én 
Fotós: Roman Pilipej / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán erők tavaly március végén foglalták vissza Bucsa és Irpin településeket, azután, hogy az orosz csapatok feladták a főváros elfoglalására tett kísérleteiket, és kivonultak a térségből. A Bucsa utcáin heverő holttestekről készült képek bejárták a világot.

Az orosz védelmi minisztérium tavaly április 3-án elutasította Kijev vádját, amelyek szerint orosz katonák civileket öltek meg Bucsában. A tárca szerint az orosz fegyveres erők már március 30-án kivonultak a településről, a bűncselekmények "bizonyítékai" pedig csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba.

Az orosz állami tévécsatornákon bemutatott felvételek és magyarázat szerint a visszafoglalást követően feltárt sírokba áprilisban olyan - harcokban elesett - ukrán katonákat temetett el az orosz hadsereg, akiknek holttestét az ukrán kormány nem volt hajlandó átvenni. A jelentések szerint a halottaktól azonosítás céljából DNS-mintát vettek, az elhantolást videóra rögzítették.

Kreml: a "különleges hadművelet" jelenleg Moszkva céljai elérésének egyetlen eszköze

Jelenleg a "különleges hadművelet" az egyetlen eszköz Oroszország céljainak elérésére Ukrajnában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Ukrajna ügyében semmi sem változik. A különleges hadművelet folytatódik, mert most ez az egyetlen eszköz az országunk előtt álló célok elérésére 

- mondta Peszkov Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek arra a javaslatára válaszolva, hogy haladéktalanul hirdessenek ki tűzszünetet Ukrajnában, amely mindkét fél számára megtiltja a haditechnika és a fegyverek átcsoportosítását.

Lukasenka pénteken a néphez és a parlamenthez intézett üzenetében arra szólított fel, hogy állítsák le a harci cselekményeket Ukrajnában, és hirdessenek olyan tűzszünetet, amely egyik felet sem jogosítja fel haditechnika és fegyverek átcsoportosítására. Peszkov úgy vélekedett, hogy nem helyénvaló összevetni a kínai és a fehérorosz béketervet, de ezek megvalósítása egyformán lehetetlen, mert Kijev nyugati "parancsnokai" ragaszkodnak a háború folytatásához.

A fehérorosz vezetőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint "bennfentes információk szerint az emberek a front két oldaláról Ukrajnában ma már maguk állapodnak meg egymás között", Peszkov azt mondta, hogy a kérdés kommentálásában az orosz védelmi minisztérium illetékes. Hozzátette, hogy a "különleges hadműveletben" részt vevő orosz katonák "folytatják a feladat végrehajtását, amellyel megbízták őket".

 

"Potenciálisan nagyon veszélyesnek" minősítette azokat az EU-ban felmerült elképzeléseket, hogy békefenntartókat vezényeljenek Ukrajnába.

 

Rámutatott, hogy egy ilyen lépéshez a konfliktusban érintett mindkét fél beleegyezésére szükség lenne. Mint mondta, Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül az abból eredő "hipotetikus veszélyt", hogy amerikai nukleáris fegyverek ukrajnai telepítését sürgető petíció jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök honlapján. Emlékeztetett rá, hogy a 2021-es müncheni biztonsági konferencián maga Zelenszkij beszélt Ukrajna nukleáris státusa visszaszerzésének lehetőségéről.

Románia új NATO-stratégiát sürget amerikai vezetéssel a Fekete-tenger térsége számára

A román védelmi miniszter szerint fokozni kell a NATO jelenlétét a Fekete-tenger térségében, és a régióban egy új, átfogó stratégiára van szükség, amelyben az Amerikai Egyesült Államok vállalna vezető szerepet.

A bukaresti védelmi tárca (MAPN) pénteki közleménye szerint Angel Tilvar erről csütörtökön beszélt Washingtonban, amikor amerikai partnere, Lloyd Austin fogadta őt a Pentagonban.

A találkozón az Oroszországi Föderáció Ukrajna ellen indított háborújáról, a régió biztonságáról, az Egyesült Államok fegyveres erőinek jelenlétéről és a NATO védelmi és elrettentési képességének erősítésről egyeztettek a felek.

"Úgy gondoljuk, hogy sürgősen szükség van egy átfogó stratégiára a Fekete-tengerre vonatkozóan, az Egyesült Államok vezetésével, a régió kulcsszereplőinek bevonásával. Politikánkat is erősíteni fogja, ha az a NATO és az Egyesült Államok következetes és kitartó jelenlétére alapul, ha abban Amerika vezető szerepet játszik" - idézte a román védelmi miniszter Washingtonban tett kijelentését a MAPN közleménye.

 

Tilvar hozzátette: az Egyesült Államok tavaly már bebizonyította a Fekete-tenger térsége iránti elkötelezettségét, amikor a Romániában állomásozó csapatait a 101. Légi Szállítású Hadosztály 2. lövészdandárjának katonáival egészítette ki.

 

A júniusi vilniusi NATO-csúcstól Románia a Fekete-tenger stratégiai jelentőségét kimondó tavalyi, madridi csúcs határozatainak gyakorlatba ültetését, és a térségbeli partnerek - Ukrajna és Moldova - támogatására irányuló döntések meghozatalát várja.

Tilvar kiemelte: washingtoni látogatására jelképes alkalommal, a Románia és az Egyesült Államok között megkötött stratégiai partnerségi megállapodás 30. évfordulójának évében került sor.

Románia az ukrajnai háború kitörését követően úgy döntött: 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emeli (a korábbi 2 százalékról) védelmi kiadásait. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács 2017-es határozata értelmében a bukaresti védelmi minisztérium az utóbbi években több mint 10 milliárd dolláros költségvetésű haderőfejlesztésbe kezdett, amelynek során főleg amerikai gyártmányú haditechnikát - Patriot rakétaelhárító rendszereket, HIMARS sorozatvetőket és F-16-os harci repülőket - szerez be.

Lukasenka: azonnali tűzszünetre és tárgyalásra van szükség

Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség az ukrajnai konfliktusban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Minszkben, több száz tisztségviselő és vendég előtt.

Lukasenka a nemzethez intézett beszédében hangsúlyozta: meg kell oldani a konfliktust, mielőtt tovább romlik a helyzet.

Az Egyesült Államok és csatlósai miatt Ukrajna totális háborúba sodródott 

- vélekedett az államfő, hozzáfűzve: "a horizonton már nukleáris tűz lángja lobog".

A fehérorosz elnök szerint azonnal abba kell hagyni a harcot. Lukasenka felszólította a csapatokat, hogy maradjanak a jelenlegi pozícióikban, a Nyugatot pedig arra, hogy állítsa le az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Ha az orosz vezetés az ország összeomlásának kockázatát látja, a legszörnyűbb fegyvereit fogja bevetni 

- figyelmeztetett a fehérorosz elnök.

Lukasenka óva intette Ukrajnát az ellenoffenzíva megindításától, mert az szerinte ellehetetlenítené a tárgyalásokat Moszkva és Kijev között.

Ukrajnának nincs esélye a győzelemre egy Oroszországhoz hasonló atomhatalommal szemben - tette hozzá, nevetségesnek nevezve az orosz csapatok kivonását követelő ukrán tárgyalási feltételeket.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytat a Moszkva melletti vidéki elnöki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. február 17-én
Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

Megjegyezte: Ukrajna el fog pusztulni, ha az orosz hadiipar teljes sebességre kapcsol. Moszkva hasonló fenyegetést fogalmazott meg az elmúlt hetekben.

Egyúttal leszögezte: az orosz taktikai atomfegyverek telepítése Fehéroroszország területére lehetőség arra, hogy megvédje országát a nyugati fenyegetésektől. Azt állította: a Nyugat Lengyelországban, a fehérorosz határ mentén fegyverkezik, és azt tervezi, hogy megszállja és elpusztítja országát.

Fehéroroszország Oroszország szövetségese, és lehetővé tette, hogy Moszkva fehérorosz területről is indítson támadást Ukrajna ellen. Oroszország a közelmúltban bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.

Ukrajnába látogatott a szlovén miniszterelnök

Robert Golob szlovén miniszterelnök pénteken egynapos munkalátogatásra Kijevbe érkezett.

Golob megérkezésekor elmondta: országa szeretné kifejezni politikai támogatását, illetve megerősíteni az Ukrajna területi integritása iránti elkötelezettségét "ezekben a nehéz időkben". Jelezte: Szlovénia továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani és részt venni a háború utáni újjáépítésben.

A szlovén kormányfő vezető ukrán tisztségviselőkkel találkozik, részt vesz egy megemlékezésen az ukrajnai háború áldozatairól, egy csúcstalálkozón, amelynek témái az Oroszország által elkövetett bűncselekmények és Moszkva felelőssége. A csúcstalálkozón Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák kormányfő, valamint Maia Sandu moldovai elnök is jelen lesz.

 

Egy évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az ukrán csapatok Bucsát, ahol az orosz katonák mészárlást követtek el civilekkel szemben, a helyi hatóságok adatai szerint 458 embert öltek meg. Oroszország tagadja a vádakat. A mészárlás ügyben jelenleg nemzetközi vizsgálat folyik. Az évforduló alkalmából pénteken megemlékezést tartanak.

 

Golob először jár Ukrajnában beiktatása óta. Korábban Tanja Fajon külügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter látogatott el az országba.

Röviddel a háború tavaly februári kirobbanása után Janez Jansa akkori szlovén miniszterelnök látogatott Kijevbe a cseh és a lengyel kormányfővel együtt. Az orosz agressziót követően az volt az első alkalom, hogy vezető európai politikusok felkeresték Ukrajnát.

 

Szlovénia határozottan kiáll Ukrajna mellett, és eddig harmincmillió euró segélyt, valamint katonai járműveket és lőszert biztosított az országnak. Emellett hamarosan csatlakozik a közös uniós lőszerbeszerzéshez.

 

Az oroszok ismét megtámadták a második legnagyobb ukrán várost

Legalább hat rakétát lőtt ki Oroszország Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ellen – írta meg a CNN. A kormányzó szerint az orosz erők Belgorod felől támadta meg a nagyvárost az orosz hadsereg. Áldozatokról és a károk mértékéről egyelőre nem érkezett információ.

Újabb kárpátaljai magyar áldozta életét az ukrajnai háborúban

Az 51 éves Strempel József magyar származású önkéntes március 15-én hunyt el a Luhanszk megyében zajló hadműveletek során – tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai magyar lap információi szerint bizonyítottan ő a 14. magyar származású kárpátaljai, aki életét áldozta az ukrajnai háborúban.

Legalábbis – mint emlékeztettek – annak alapján, hogy Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi külképviselete minden alkalommal támogatja a magyar származású áldozatok családjait; és a háború kitörése óta ez a tizennegyedik katonacsalád, aki magyar segítséget kapott.

Strempel Józsefet egyetlen leánya, a 21 éves Tetjana gyászolja. A Kárpáti Igaz Szó szerint röviden annyit elárult, 

utoljára Mikuláskor találkoztak édesapjával Lembergben, amikor szabadnapot kapott. 

A rossz hírt a parancsnokától tudták meg, de halálának részletei nem ismertek.

Ilyen az oroszok legmodernebb tankjában ülni 

Az Rosszija 1 felvételt közölt T-90-es harckocsiról. A videó állításuk szerint egy bevetés közben készült. Az összeállítást, – amely a Twitterre is felkerült – az teszi még izgalmasabbá, hogy

 

„összecsapás közben” a harckocsi belsejében forgott a kamera,

 

így jól látható az automata töltőberendezés is működés közben.

A felvételt végignézve felmerül a gyanú, hogy valóban harc közben rögzítették-e, de ettől függetlenül látványos „demo” készült. A leírás szerint Mariinka térségében tartották ezt a rögtönzött bemutatót – írja a Mandiner.

Itt tart az orosz offenzíva

Az ISW amerikai elemzőcég legfrissebb adatai szerint az orosz erők korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Kupjanszktól északra és a Szvatove-Kreminna vonal mentén, valamint folytatták a támadó műveleteket Bahmutban és környékén és az Avdijiivka-Donyeck város front mentén.

Bahmut déli részén a Wagner-zsoldosok némi előrehaladást értek el - áll az elemzésben.

Így vitték el a bíróságról az amerikai újságírót - fotók, videó

Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni.

Készek az ukránok a Patriot rakétarendszer használatára

65 ukrán katona befejezte a Patriot légvédelmi rendszerekre vonatkozó kiképzést az oklahomai Fort Sillben, és visszatért Európába jelentette be Patrick Ryder a Pentagon szóvivője.

Csaknem tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4584 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5285 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában