Zavargások

2023.03.17. 10:04

Kövekkel dobálták meg a rendőröket és gyújtogattak a nyugdíjreform elleni párizsi tüntetésen (videó)

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek emberek Párizsban 2023. március 16-án

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Firas Abdullah

A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki.

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására. A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket. A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi. A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre.

 

A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással.

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában. A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában