Megemlékezés

2023.03.19. 08:43

Potápi Árpád János: ma első és legfontosabb álmunk a béke

A magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára helyi idő szerint szombaton Kanadában, Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága. A szabadság csorbulásáról van szó, amikor ellehetetlenül az anyanyelvi oktatás, és akkor is, amikor a nemzeti jelképek használatát korlátozzák - mutatott rá.

Kiemelte, hogy 

"különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk". "Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák" - fogalmazott. Hozzátette, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el Ukrajna megsegítésére, de közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, "ma első és legfontosabb álmunk a béke". 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmondható, hogy a magyarság egységes - fűzte hozzá. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek. "Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért" - fogalmazott.  

Felidézte, hogy 

a magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanataiban élte meg ezt az összetartozást, ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, valamint bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában.

Potápi Árpád János az ünnepségen és táncbemutatón köszönetet mondott a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak, amiért összefogott a kárpátaljai magyarokért, és csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Emellett köszönetét fejezte ki azért a szerteágazó munkáért, aminek révén a kanadai magyarság a magyar diaszpóra egyik legaktívabb közösségeként működik.

Calgaryban a március 15-i megemlékezés keretében szombaton mutatták be a Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában