Török-szíriai földrengés

2023.04.03. 17:57

Csaknem két hónap elteltével sikerült visszaadni a csecsemőjét egy anyának Törökországban

Csaknem két hónappal a török-szíriai határtérséget sújtó, pusztító erejű földrengés után sikerült visszaadni a csecsemőjét egy anyának - közölte hétfőn a török családügyi minisztérium.

Összeőõlt ház előtt egy nő a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erõsségû két földrengés után

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sedat Suna

A három és fél hónapos Vetint csodával határos módon mentették ki egy összedőlt épület romjai alól Hatay tartományban, több mint öt nappal a február 6-i földrengés után.

A török családügyi miniszter Adana város kórházában adta át a csecsemőt az anyának, Yasemin Begdasnak, miután egy DNS-vizsgálat igazolta, hogy Vetin valóban a lánya. A katasztrófa óta 54 nap telt el.

A világ egyik legbecsesebb feladata egy anyának visszaadni a gyermekét 

- hangsúlyozta Derya Yanik család- és szociálisügyi miniszter.

Vetint kimentését követően először az adanai kórházban ápolták, majd a török elnök repülőgépén Ankarába szállították, ahol gondozásba vették. A DNS-teszttel aztán sikerült megállapítani, hogy ki az édesanyja, így visszavitték Adanába, ahol a kórházban kezelt Yasemin ismét karjaiba foghatta gyermekét.

A február 6-i földrengésnek több mint 56 ezer halálos áldozata volt Törökországban és a szomszédos Szíriában. A családügyi minisztérium tudomása szerint a csecsemő apja és két fivére életét vesztette a katasztrófában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában