Merénylet

2023.04.15. 13:05

Füstbombával támadták meg a japán miniszterelnököt (videó)

Kisida Fumio japán miniszterelnököt sértetlenül kimentették egy kültéri választási beszéde helyszínéről, ahol feltételezések szerint egy füstbomba robbant fel a közelében.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a támadás után

Forrás: The Yomiuri Shimbun/AFP

Fotó: Kenichi Unaki

A japán médiában megjelent felvételek tanúsága szerint a robbanás hangjára a miniszterelnök fedezéket keresett, a rendőrök pedig ártalmatlanná tettek egy személyt a helyszínen. A Nikkei hírportál jelentése szerint egy rendőr könnyebb sérülést szenvedett.

Az incidens szombaton késő délelőtt Szaikazaki halászkikötőben, Vakajama prefektúrában, Oszaka városától mintegy 65 km-re délnyugatra történt. A miniszterelnöknek éppen helyi specialitásokat szolgáltak fel, miközben a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) jelöltjével beszélgetett. A robbanás még a miniszterelnök kampánybeszéde előtt történt.

A felvételeken látható, hogy Kisida meglepetten megfordul, mert mögötte hangos kiabálás tör ki, a biztonsági személyzet egyik tagja pedig félrerúg egy, a miniszterelnök lába elé eső 20-30 centiméteres fémcsövet. A robbanást a feltételezett tettes legyűrése után lehetett hallani és füst is volt látható Kisida tartózkodási helyének a közelében.

"A rendőrség vizsgálja a beszédem helyszínén történt robbanás részleteit" - nyilatkozta Kisida, aki folytatta kampánykörútját. "Sajnálom, hogy sokaknak okoztam aggodalmat, de fontos választásokra készülünk, és ezt együtt kell végigcsinálnunk." A miniszterelnököt a robbanást követően autóval elszállították a helyszínről.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a 24 éves feltételezett elkövető nem volt hajlandó nyilatkozni ügyvédje jelenléte nélkül. A vakajamai prefektúra rendőrkapitányság képviselője a Reutersnek azt mondta, hogy egyelőre nem adhatnak tájékoztatást az ügy részleteiről.

Az incidens Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, Abe Sindzó tavaly júliusi meggyilkolását idézi fel, akit házi készítésű fegyverrel lőttek le, miközben a parlamenti választásokra kampányolt.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett szemtanú szerint "gyenge" volt a szombati rendezvény biztonsági védelme, mivel a feltételezett elkövetőt elsőként egy ott tartózkodó néző fogta le.

Japánban április 23-án időközi választásokat tartanak különböző régiókban a parlamenti alsóház képviselői posztjainak betöltésére.

A japán külügyminisztérium közleménye szerint nincs szükség a biztonsági intézkedések megerősítésére a G7 külügyminisztereinek a Karuizava üdülőhelyen vasárnap kezdődő találkozójának biztosításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában