Diplomácia

2023.04.13. 22:50

Kövér László: Magyarország és Málta a béke pártján áll

Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön fogadta Angelo Farrugiát, a máltai képviselőház elnökét, aki hivatalos látogatásra érkezett Budapestre, a két politikus úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Málta mindig a béke pártján áll – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-t.

Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j) fogadja Angelo Farrugia máltai házelnököt az Országház Munkácsy-termében 2023. április 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A közlemény szerint a házelnökök megbeszélésén a parlamenti együttműködés szorosabbá tétele és kiszélesítése mellett szó volt a politikai, gazdasági és turisztikai kapcsolatok erősítéséről.

Kövér László Magyarország fontos partnerének nevezte Máltát a kétoldalú, európai uniós és a többoldalú együttműködésben.

Úgy folytatták: 

Kövér László és Angelo Farrugia egyetértett abban, hogy országaik közös fellépése a nemzetközi intézményekben és az összefogás megsokszorozhatja érdekérvényesítő képességeiket.

Málta független, semleges köztársaság - amely státust az ország alkotmánya is garantálja -, és mindig is elkötelezettje volt a békének – írták.

A két házelnök egyetértett abban, hogy az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárását tűzszünettel és békekötéssel kell elérni, amihez az Európai Uniónak hathatós támogatást kell nyújtania, és meg kell teremtenie saját biztonságának megóvását

– áll a közleményben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is találkozott a máltai képviselőház elnökével.

Angelo Farrugia, a máltai házelnök a szívemből  szólt a tárgyaláson, amikor azt hangsúlyozta, hogy a béke érdekében fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat, mert ezeknek az elzárása a béke reményének feladását jelentené. Két olyan ország képviselője találkozott most, amelyek nem szállítanak fegyvert a háborúba. A békéhez tárgyalás kell, nem fegyverszállítás.

– írta közösségi oldalán a külügyminiszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában