Háborúpárti kampány

2023.04.20. 13:35

Százmilliós összeggel támogatja a magyar dollármédiát az amerikai kormány

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a dollárbaloldal mellett a dollármédiát is a demokrata amerikai kormány pénzeli annak érdekében, hogy kormányt váltsanak Magyarországon és megváltoztassák az ország békepárti politikáját – állítja cikkében az Origo. A portál szerint mivel a háború jövedelmező az Egyesült Államok számára, az ország érdeke, hogy minél tovább elhúzódjon. A háborúpárti plakátkampány mögött is ezek az érdekek húzódnak, a törekvésekhez pedig már gyakorlatilag a teljes baloldal csatlakozott. 

Mint írják, a budapesti amerikai nagykövetség által pénzelt Nyugati Pályán nevű oldal elképesztő pénzeket költ a háborúpárti kampányra, de még a dollármédia fenntartására is jut elegendő keret – tették hozzá. A cikkből kiderült, hogy 

az említett oldalon – amelynek elérhetősége a plakátokon is szerepel – 2019 óta 138 millió forintot költöttek el hirdetésekre. 

Ennek megfelelően a Facebookon is egyre gyakrabban lehet találkozni a mostanra nyílt háborús propagandára hajazó kommunikációt folytató oldallal.

 

A Nyugati Pályán nevű Facebook-, valamint Instagram-oldalak leírásából az derül ki, hogy az oldalakat a budapesti amerikai nagykövetség támogatásával a Flow PR (Splendidea Communications Kft.) kommunikációs ügynökség üzemelteti.

 

A Splendidea Communications Kft. tulajdonosa a Splendidea Corportations Zrt., amelynek korábbi tulajdonosai között olyan nevek bukkannak fel, mint Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója. Az említett cég egyébként egy meglehetősen jól menő vállalkozás, 2021-ben például 297 millió forintos nettó árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye pedig 26 millió forint volt. Volt tehát miből támogatni a Nyugati Pályán nevű oldalt. Kiderült ugyanis, hogy a Splendidea több mint 105 millió forintnyi hirdetést intézett.

 

Az Origo szerint a plakátkampány újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy David Pressman amerikai nagykövetet azért küldte Magyarországra Joe Biden elnök, hogy ellenőrizze és irányítsa a dollárbaloldal tevékenységét és a magyar kormány elleni kampányt. 

 

Shea Bradley-Farrell, a The European Conservative szerzője szerint, aki tavaly májusban a CPAC Hungaryn is felszólalt, Pressman nyilatkozataiból az derül ki, hogy szándékosan rosszul jellemzi az emberi jogok, a médiaszabadság és a jogállamiság helyzetét Magyarországon. 

Mint írja, Pressman Magyarországra küldése az első jele volt annak, hogy fokozódni fog az amerikai nyomás. A washingtoni demokrata vezetésnek ugyanis nem tetszik, hogy a magyarok nem akarnak belesodródni a háborúba és akadályozzák ezzel az amerikai célokat: a háború elnyújtása, a fegyverek és az energiahordozók értékesítése, egyik legnagyobb vetélytársuk, Oroszország diplomáciai, gazdasági és kulturális elszigetelése – írták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában