Diáktüntetés

2023.05.20. 07:12

BRFK: erőszakkal próbálták áttörni péntek este a rendőrsorfalat az agresszív tüntetők (videó) – frissített

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a pénteki esti diáktüntetés után, este 8 és 9 óra áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a Rippl-Rónai utcánál – mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője péntekről szombatra virradó éjjel Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón. A rendőrség szombat délutáni közleményében megerősítette az elhangzottakat, és úgy fogalmazott, hogy a rendőrök nem ültek fel a provokációnak, a lehető leghumánusabb módon hajtották végre feladataikat, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el.

MW

A diáktüntetés résztvevőinek egy csoportja és rendőrök a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én. Korábban a tünteőõk a Kossuth Lajos térről, a Parlament mellől indulva az Oktogonhoz vonultak. Ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Fülöp Gergely rendőr alezredes felidézte, hogy pénteken jogszerűen bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett gyűlés tartottak, amely a Kossuth téren kezdődött és az Oktogonon ért véget. A befejezett gyűlésből egy csoport megindult az Andrássy úton a Hősök tere irányába, a jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca magasságában megpróbáltak lekanyarodni a belső utcákba, ahol rendőrsorfal állta útjukat – ismertette a részleteket.

Fülöp Gergely felidézte, hogy 

a tüntetők először csak verbálisan, majd tettleg is provokálták a rendőröket. Elkezdték őket dobálni, először papírrepülőkkel, végül "egyre komolyabb" tárgyakkal. Felsorolása szerint teli sörösdobozt, fémtermoszt, vascsavart is dobtak a rendőrök felé, továbbá horgászbotot, összetört zászlórudat vágtak be és szúrtak be a a rendőrök közé, valamint egy füstgyertyát is bedobtak a sorfal mögé.

Az eszközöket a sajtótájékoztatón bemutatták a sajtónak, valamint az esetről készült rendőrségi – köztük drónfelvételeket is – levetítettek.

FÜLÖP Gergely
Tüntetők által a rendőrök felé dobott tárgyak egy asztalon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtótájékoztatóján 2023. május 20-án. Fülöp Gergely rendõr alezredes, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője a tájékoztatón elmondta: erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" az előző esti diáktüntetés után áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a Rippl-Rónai utcánál
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az alezredes közölte: a rendőrök folyamatosan felszólították az agresszív tömeget a jogellenes cselekmény abbahagyására.

Úgy fogalmazott, hogy 

"ez az egyre agresszívabb támadás, ami közvetlenül veszélyeztette volna a rendőrök testi épségét, megalapozhatta, megalapozta volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását" azonban a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítva testi erővel tartották vissza "ezt a néhány száz feldühödött, megvadult ember".

Fülöp Gergely elmondta: némely portálon álhírek kezdtek el terjedni a rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban, amivel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök "a lehető leghumánusabb módon, jogszerűen, szakszerűen, törvényesen jártak el az intézkedések során.

Tájékoztatása szerint 

négy fiatalt biztonsági intézkedés keretében, a saját testi épségük védelmében emeltek ki, mivel az "erőszakos tömeg" hozzápréselte őket a rendőrsorfalnak.

Ez semmilyen további eljárást nem jelent részükre – jelezte.

 Az alezredes közölte azt is, hogy 

két embert a helyszínen hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt elfogtak és a rendőrség további feljelentéseket tesz csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen, egy emberrel szemben pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt tettek szabálysértési feljelentést.

A rendőrség elemezni fogja valamennyi felvételt és "könnyen lehet", hogy további eljárásokat is indítanak – fűzte hozzá Fülöp Gergely, arra is kitérve, hogy az összes intézkedés számáról várhatóan ma, szombaton tudnak tájékoztatást adni.

Nem ültek fel a provokációnak a rendőrök

Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a pénteki esti diáktüntetés után egy órán áttörni a rendőrsorfalat Budapesten, a rendőrök 15 embert igazoltattak és két esetben feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt – közölte szombaton délután a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A közlés szerint a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítva, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el.

A rendőrségi honlapon olvasható közlemény megerősíti az éjszakai sajtótájékoztatón elhangzottakat: 

hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt két embert a helyszínen elfogtak és előállítottak. 

Hozzátették: pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés és gyülekezési joggal visszaélés miatt egy-egy szabálysértési eljárást kezdeményezett a BRFK, de a jogellenes gyűlésen készült felvételeket tovább elemzik a nyomozók. 

A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a pénteki budapesti, bejelentett és a BRFK által tudomásul vett gyűlés befejezését követően, 19 óra után a résztvevők egy csoportja az Oktogonról az Andrássy úton megindult a Hősök tere irányába.

A már jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg provokálták a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyagpalackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral.

A diáktüntetés résztvevőinek egy csoportja a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A néhány száz főből álló agresszív tömeg egy órán keresztül folyamatosan és összehangoltan, erőszakkal próbált áttörni a rendőrsorfalon

– értékelt a BRFK, hozzátéve, a rendőrök számtalanszor hangosbeszélőn keresztül szólították fel az embereket a jogsértő cselekmény befejezésére.

Bár a rendőrök testi épségét közvetlenül veszélyeztető támadás egyértelműen megalapozta volna a rendőrségről szóló törvényben szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök "óriási türelmet" tanúsítva, kizárólag testi erővel tartották vissza a jogellenes gyűlés erőszakos résztvevőit

 – fogalmaztak a közleményben.

A BRFK szerint

 "a rendőrök a lehető leghumánusabb módon hajtották végre feladataikat, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el". Négy embert, akit a tömeg csaknem összepréselt, saját biztonsága érdekében a rendőrök emeltek ki a veszélyzónából 

– ismertették.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a rendőrség mindenkinek biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. 

Nyomatékosan felhívták ugyanakkor a figyelmet arra: aki rendőrökre támad, azzal szemben határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközöket alkalmazva intézkedni fognak. 

Azt is tudomásul kell venni, hogy veszélynek teheti ki magát az is, aki a rendőri felszólítás ellenére egy jogellenes gyűlés helyszínén marad, és a rendőrsorfaltól nem távolodik el – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában