Energia

2023.05.28. 12:00

Brüsszel nem először támadja meg a rezsicsökkentést

Regős Gábor szerint az elmúlt időszak bebizonyította a rezsicsökkentés létjogosultságát, épp ezért érthetetlen az Európai Bizottság javaslata.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt 3 évben a gáz MWh-nkénti ára 4 és 340 euró között ingadozott, ha ezeket az árakat egy az egyben áthárították volna a háztartásokra, annak katasztrofális következménye lett volna – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője, miután az Európai Bizottság legújabb javaslatában a rezsicsökkentés eltörlését javasolta hazánknak.

A szakember hozzátette, az elmúlt időszak bebizonyította a rezsicsökkentés 2013-as bevezetésének indokoltságát, ugyan az természetes, hogy vannak áringadozások egy piacon, de amit legutóbb láttunk, az rámutatott arra, hogy a piac korántsem stabil, sőt, a spekulációk általánosak.

Az idei évre a rezsivédelmi alapba 2579 milliárd forintot tervezett a kormány,

azaz lényegében ekkora plusz kiadástól védte meg a magyar háztartásokat, amelyeknek 181 ezer forinttal kevesebbet kellett fizetniük a rezsiért.

Egyszer már megtámadta Brüsszel a magyar rezsicsökkentést: 2015 márciusában az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított hazánk ellen. Az ügy végül Európai Bíróságon kötött ki, amely 2020 júliusában a magyar kormánynak adott igazat.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában