Kiszivárgott állásfoglalás

2023.05.24. 13:30

Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan a soros EU-elnökségre

Támadásba lendült az Európai Parlament (EP): megkérdőjelezné, hogy hazánk képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben.

MW

Képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. április 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Az Európai Parlament június elsejei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról – írja a Népszava, amelyhez kiszivárgott az ötpárti határozati javaslat tervezete. A lap szerint a dokumentum

megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

A tervezet szerint az EP felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként az EP fog közbeavatkozni. A Népszava rámutat: ez az első eset, hogy az uniós parlament felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

Magyarország hivatalosan 2024 júliusától fél évig lesz az EU Tanács soros elnöke, feladata szerint koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, valamint képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

A most kiszivárgott kiszivárgott határozati javaslat „elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról”.

A tervezet szerint 

Magyarország csak azután juthat hozzá a különféle címeken felfüggesztett közösségi forrásokhoz, ha teljesítette az összes feltételt és bizonyítja, hogy működnek a Brüsszel által elvárt korrupcióellenes intézkedések.

A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot, hogy találjon módot arra, hogy az uniós források akkor is eljussanak a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz, ha a kormány nem hajlandó megfelelni a jogállamisági elvárásoknak.

Az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot

Az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy az Európai Parlamentben a Magyarország ellen érkező támadások során magyar balkéz mozgatja a szálakat.

– Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötte el a Tanács. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot – reagált az atv.hu-nak a 2024-es EU-s magyar soros elnökséggel kapcsolatos hírekre az Igazságügyi Minisztérium. Mint jelezték, a Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartanak, készülnek a feladatra – írja a Magyar Nemzet.

– A magyarországi baloldal nyilatkozatai alapján ismét bebizonyosodott, hogy az Európai Parlamentben a Magyarország ellen érkező támadások során magyar balkéz mozgatja a szálakat – fogalmazott a tárca.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában