Illegális bevándorlás

2023.05.27. 22:36

Kaczynski nemet mond az Európai Bizottság menedékkérők elosztásáról szóló tervezetére

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szombaton bejelentette: Lengyelország nem fogja elfogadni az Európai Unió (EU) menedékkérők elosztásáról szóló legújabb tervezetét.

Mw

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a párt kongresszusán Varsóban 2023. május 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Czarek Sokolowski

 Az Európai Bizottság (EB) szerdán mutatta be az új javaslatot, amelynek célja, hogy segítse az Európai Unió déli tagállamait, amelyeket a legsúlyosabban érint a migrációs probléma. 

A tervezet szerint az uniós tagállamok vagy befogadják az előírt számú menedékkérőt a déli tagállamokból, vagy 22 ezer eurót fizetnek minden egyes ember után, akinek befogadását megtagadják. 

Kaczynski, aki szombaton ellátogatott a lengyel-fehérorosz határon nemrég felállított kerítéshez, amelynek célja a Fehéroroszországból érkező menedékkérők hullámainak megállítása, jelezte: a PiS vezette kormánykoalíció határozottan ellenzi a javaslatot. 

"Szeretném hangsúlyozni, hogy kormányunk sohasem fog beleegyezni ebbe" 

- szögezte le. "Nem egyeztünk bele évekkel korábban, és most sem fogunk beleegyezni" - húzta alá. 

A Lengyelországba irányuló migráció megakadályozása kiemelt helyen szerepel a Jog és Igazságosság napirendjén az őszi általános választások előtt. 

"Meg fogjuk védeni a jogunkat ahhoz, hogy mi legyünk a házigazdák a saját országunkban"

 - hangsúlyozta Kaczynski. "A lényeg az, hogy a lengyelek dönthessenek az országukról és a biztonságukról" - jegyezte meg. 

Lengyelország miniszterelnöke és belügyminisztere is nemet mondott az EB javaslatára, amely miatt újra fellángolt a vita a menedékkérők áthelyezéséről. A kérdés legutóbb a 2015-ös menekültválság idején kavart nagy vihart. Akkor országok egy csoportja - köztük Lengyelország - elutasította a részvételt a mechanizmusban, amelynek nyomán az Európai Bizottság uniós jogsértési eljárást indított Varsó ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában