Migrációs válság

2023.05.12. 08:01

Magyarország határainál is megjelenhetnek a szudáni konfliktus elől menekülők

Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint a konfliktusoktól terhes régió miatt a korábbinál több szudáni jelenhet meg az Európai Unió határainál.

MW

Szudánból menekült emberek Etiópiában 2023. május 4-én

Forrás: AFP

Fotó: Amanuel Sileshi

A menekülők jelenleg nem feltétlenül lépik át Szudán határait. Mivel azonban a régió konfliktusok által sújtott, lehetséges, hogy a korábbinál több szudáni jelenik majd meg az Európai Unió határainál – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója, akit legfrissebb elemzéséről kérdezett a lap.

Mint ismert: Szudánban – amely Afrika harmadik legnagyobb területű országa és csaknem 47 millió embernek ad otthont –, az Abdel Fattah al-Burhan vezette szudáni fegyveres erők (SAF) és a Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai alakulat, a Rapid Support Forces (RSF) között fegyveres konfliktus tört ki április közepén. 

A Migrációkutató Intézet kutatásában kifejtik, a feszültség eszkalálódása miatt már mintegy 115 ezren menekültek el Szudánból a szomszédos országokba, zömében Egyiptomba, Csádba és Dél-Szudánba, valamint 450 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét a harcok miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előrejelzései szerint akár 860 ezer fő vándorolhat el Szudánból. 

Magyarország határainál is megjelenhetnek a szudáni menekültek

Azok a polgárok, akik Európába szeretnének menni, a csempészútvonalak kiépítettsége miatt jellemzően Egyiptom és Líbia felé veszik az irányt. Ezekből az országokból a Földközi-tengeren át jönnek Olaszország és Málta vagy Görögország és Ciprus térségébe. 

Utóbbi felől érkezők akár Magyarország határainál is megjelenhetnek

– mondta a kutató. Hozzátette: a civil lakosságnak nemcsak a harcok jelentik a problémát, hanem az is, hogy a legtöbb segélyezési műveletet felfüggesztették vagy jelentős mértékben csökkentették az aktivitásukat a biztonság hiánya miatt. 

A Világélelmezési program pedig azt közölte, hogy Szudán-szerte majdnem 17 ezer tonna élelmiszert loptak el a szervezet raktáraiból. 

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy ha a harcok folytatódnak, akkor akár 2,5-3 millió fővel nőhet az éhezés és az alultápláltság által fenyegetett szudániak száma. „Már eddig is csaknem 16 millióan szorultak humanitárius segítségre Szudánban, az orosz–ukrán konfliktus miatt pedig nagyon kevés gabonával megrakott hajó érkezik az ország partjaihoz. Ez a jövőben további problémákat okozhat a térségben” – mondta a kutató. 

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában