Diplomácia

2023.05.24. 15:58

Magyarország minden támogatást megad Moldova EU-integrációs törekvéseihez (videó)

Magyarország minden támogatást megad Moldova európai uniós integrációs törekvéseinek sikeréhez, a külső partnerségek ugyanis különösen fontosak a mostani helyzetben meggyengült közösség számára; jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Chisinauban – írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Nicu Popescuval tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Keleti Partnerség geopolitikai jelentősége a mai körülmények közepette még inkább felértékelődött, ezért hazánk az EU mielőbbi bővítését, a kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazza.

Magyarország a jövőben is minden létező támogatást megad Moldovának ahhoz, hogy az integrációs törekvései sikeresek legyenek

– szögezte le.

Szijjártó Péter és Nicu Popescu sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Aláhúzta: ehhez jó alapot ad az OTP és a Richter erős pozíciója a kelet-európai ország piacán, illetve az, hogy tavaly 200 millió euróval csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Továbbá fontosnak nevezte, hogy Magyarország évente negyven moldovai hallgatót fogad ösztöndíjjal.

Szijjártó Péter ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a WizzAir egy időre felfüggesztette a működését Moldovában, és reményét fejezte ki, hogy a magyar tulajdonú légitársaság minél hamarabb vissza fog térni, ehhez teljesülnek a szükséges biztonsági garanciák.

„Mivel a WizzAir itteni jelenléte egyúttal biztosítja a közvetlen légi összeköttetést Budapest és Chisinau között is, ezért a magyar és a moldáv kormány érdeke egybeesik, és szeretnénk rávenni a WizzAirt arra, hogy minél előbb jöjjön ide vissza” – mondta.

„Számunkra fontos, hogy a WizzAir a világ vagy Európa minél több pontján jelen legyen, mert a WizzAir így biztosítja az összeköttetést hazánk és az adott partnerországok között” – tette hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarország támogatja az Európai Unió és Moldova közötti roamingdíj-csökkentési megállapodás, ami szintén az összeköttetéseket erősíti.

Végül pedig bejelentette, hogy az afgán haderő működésének finanszírozására már befizetett pénzeket a kivonulás ellenére sem kaphatják vissza a NATO-tagállamok, a magyar kormány ezért ezek egy részét, 120 millió forintot a moldovai biztonság erősítésére kíván fordítani.

„Bár nem vagyunk szomszédos országok, de közel vagyunk egymáshoz. Mi az Európai Unió, Moldova, az Európai Politikai Közösség keleti határán helyezkedik el, s ebben a formában kölcsönösen érdekeltek vagyunk egymás biztonságában” – fogalmazott.

Szijjártó Péter a nap folyamán Dorin Recean kormányfővel, Nicu Popescu külügyminiszterrel, Dumitru Alaiba gazdaságfejlesztési miniszterrel és Sergiu Prodan kulturális miniszterrel találkozott Moldovában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában