CDI-csúcs Bledben

2023.05.18. 12:00

Orbán Viktor: Magyarország minden béketervet támogat (videó)

Magyarország, amely a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem tudjuk, végül melyik visz sikerre, de ha nem tesszük meg az első lépést, sohasem jutunk el a békéig – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki horvát és szlovén újságírók kérdéseire válaszolt a bledi kereszténydemokrata internacionálé (CDI–IDC) vezetőségi ülésének alkalmával csütörtökön.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke a konzervatív pártszövetség, a CDI vezetőségi ülésének szünetében nyilatkozik a szlovén és a horvát médiának a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az MTI beszámolója szerint a magyar kormányfő rámutatott:

kétféle gondolkodásmód létezik az ukrajnai háború jövőjét illetően, az egyik szerint van mód a konfliktus katonai rendezésére, míg a másik szerint nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Orbán Viktor hozzátette: egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke a konzervatív pártszövetség, a CDI vezetőségi ülésének szünetében nyilatkozik a szlovén és a horvát médiának a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat, és kész arra, hogy akár közvetítőként, akár a későbbi tűzszüneti tárgyalások helyszíneként eszköz legyen a békét keresők kezében – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: az ukrajnai háború tekintetében Magyarország kötődése és hozzáállása a személyes érintettség miatt tér el a térségbeli országokétól.

Ukrajna a szomszédunk, ahol magyar kisebbség él, és a háború magyar életeket is követelt – jegyezte meg.

A konfliktus nemcsak Ukrajnának, hanem Magyarországnak is „személyes nemzeti veszteség” – fűzte hozzá.

JANSA, Janez; ORBÁN Viktor; PLENKOVIC, Andrej
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, Andres Pastrana korábbi kolumbiai államfő, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnöke, Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a CDI egyik alelnöke (b-j) a konzervatív pártok világszövetségének (CDI–IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Az európai békekerettel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: az alapot eredetileg az európai biztonságért hozták létre, nem az ukrajnai háború miatt. A keret célja, hogy Európa-szerte erősítse a biztonságot, de eddig elsősorban Ukrajna támogatására fordították a pénzt – mutatott rá.

Magyarország szerint tisztázni kell, hogy az alap továbbra is az eredeti célokat, az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy átalakul Ukrajna katonai támogatásának eszközévé, ezért blokkolja a további kifizetéseket – magyarázta a kormányfő.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán azonnali tűzszünetet és az ezt követő béketárgyalásokat szorgalmazott a kereszténydemokrata internacionálé (CDI–IDC) vezetőségi ülésén a szlovéniai Bledben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke a konzervatív pártok világszövetségének (CDI–IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A Fidesz elnöke a világ minden tájáról érkezett jobboldali pártvezetők előtt értékelést adott az európai parlamenti választásokra való felkészülésről és Európa gazdasági helyzetéről is.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a CDI egyik alelnöke (b) és Andres Pastrana korábbi kolumbiai államfő, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI elnöke megbeszélést folytat a szlovéniai Bledben, a konzervatív pártok világszövetsége (CDI–IDC) tanácskozásának helyszínén, 2023. május 18-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A CDI–IDC kétnapos végrehajtó bizottsági ülését a szlovéniai Bledben tartják meg, „Biztonság, igazság, béke” mottóval.

Orbán Viktor a világszervezet egyik alelnökeként vesz részt az eseményen

– mondta Havasi Bertalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában