Válság

2023.05.01. 22:27

Több mint 800 ezren menekülhetnek el Szudánból

Több mint 800 ezren menekülhetnek el Szudánból a harcok miatt, köztük olyanok is, akik korábban az északkelet-afrikai országban kerestek menedéket - közölte hétfőn Raouf Mazou, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) műveleti ügyekért felelős főbiztos helyettese Genfben.

Segélyre váró szudáni menekültek Csádban 2023. április 30-án

Forrás: AFP

Fotó: Gueipeur Denis Sassou

"A válság gyors megoldása nélkül még több olyan embert fogunk látni, aki menekülni kényszerül a biztonsága és alapvető szükségletei kielégítése érdekében" - hangsúlyozta Mazou.

"Az érintett kormányokkal és partnerekkel egyeztetve mintegy 815 ezer emberrel számolunk, aki esetleg a hét környező országba menekülhet" - tette hozzá.

Az UNHCR illetékese szerint a becsült adat hozzávetőleg 580 ezer szudáni állampolgárt, valamint Dél-Szudánból és máshonnan menekülteket tartalmaz.

Mazou közölte, hogy eddig minegy 73 ezren menekültek el Szudánból a hét környező országba: Dél-Szudánba, Csádba, Egyiptomba, Eritreába, Etiópiába, a Közép-afrikai Köztársaságba, illetve Líbiába.

Abdou Dieng, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora videokapcsolat útján nyilatkozva a genfi sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy 

a helyi humanitárius válság "teljes katasztrófába fordul", és könnyen átcsaphat a szomszédos országokra is.

Martin Griffiths, a világszervezet vészhelyzeti koordinátora kedden készül Szudánba. "Meg kell találnunk a módját annak, hogy eljuttassuk az országba a segélyszállítmányokat és szétosszuk őket a rászorulók között" - írta Griffiths a Twitteren.

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, az összecsapásokban százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg. A vasárnap éjféltől további hetvenkét órával meghosszabbított humanitárius tűzszünet ellenére továbbra sem hallgatnak a fegyverek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában