Felelőtlen gazdálkodás

2023.05.24. 13:21

Több százmillió megy el tanácsadókra, Karácsony mégis mindig a pénz miatt panaszkodik

Havi szinten majdnem 190 millió forinttal többe kerülnek az adófizetőknek a városházi hivatalnokok, tanácsadók, mint 2019-ben Tarlós idején - számol be róla a Magyar Nemzet a Tűzfalcsoportra hivatkozva.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A főpolgármester a kormányt okolta a kialakult helyzetért, és elfelejtette megemlíteni például azt, hogy a város és az általa vezetett önkormányzat is sokkal több pénzből gazdálkodhatott, mint Tarlós István idején. A sokat emlegetett iparűzési adóból például évről évre egyre nagyobb összeg folyik be a város kasszájába. Csak ebből a bevételi forrásból százmilliárd forintnál is többet tudtak a fővárosi kasszába tenni - írja a lap.

Ehhez nem árt továbbá hozzátenni, hogy amikor Karácsony átvette a város irányítását a jobboldali vezetéstől, akkor 214 milliárd forintot örökölt, amelyből 180 milliárd úgynevezett szabad felhasználású összegként szerepelt, amit a jelenlegi városvezetés bármire költhetett.

Egyelőre homályos, hogy ezeket az összegeket mire költötte el Karácsony. A Magyar Nemzet cikke szerint csak az önkormányzatnál a foglalkoztatottak létszámát 846 főről 941 főre emelte, és sokkal több pénz megy el a főpolgármester-helyettesekre, a főjegyzőre, az aljegyzőkre, a főosztályvezetőkre és úgy általában az összes önkormányzati dolgozóra. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Megszavazták a BKK 24 milliárd forintos gigahitelét

A mai Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2023-as költségvetés módosítását - értesült a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében áprilisban egy úgynevezett túlélőprogramot állítottak össze Karácsonyék. Ennek következő eleméről határoztak a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett. A hitelfelvételről szólva, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az első négy hónapban a működési kiadások 58 százalékát a közösségi közlekedés, illetve − mint fogalmazott − a kormány finanszírozása tette ki. Ez alatt a szolidaritási hozzájárulást értette, amely ellen a hónap végén keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszéknek. Mint mondta: a hitelfelvétel önmagában is nagy teher, a 24 milliárd után 673 millió forint kamatot kell fizetni. Hozzátette: ezt a rezsimegtakarításból és a Budapest 150 programsorozat megünneplésére szánt pénzből fedezik majd.

Végül 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés a módosítást. A hitelt egyébként szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony Gyurcsány Ferenc utasításait teljesíti. Úgy látja: Gyurcsányék megcsapolják Budapest forrásait. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában