Innováció

2024.07.04. 14:16

Varga-Bajusz Veronika: célunk, hogy a felsőoktatási intézményeink versenyképesek és sikeresek legyenek

Célunk az, hogy a felsőoktatási intézményeink versenyképesek és sikeresek legyenek - mondta Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a Pannónia ösztöndíjprogram-család egy harmadik, új pillérrel bővül.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium (HM) területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A műsorban elhangzott, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök július elsejével a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint a fiatalokért felelős államtitkárává nevezte ki Varga-Bajusz Veronikát. 

"A fiatalok sikere a nemzet sikere"

 - idézte az államtitkárság mottóját, hozzátéve: ennek szolgálatába kell állítani az egyetemeket, a szakképzést és az oktatási rendszert. 

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a minisztérium átalakított, új struktúrájába a felsőoktatás és szakképzés mellé "a fiatalokért való felelősség is bekerült". 

A legfőbb feladatunk, hogy az új generációt, a fiatalok sikerét szolgáljuk és segítsük, ennek érdekében szeretnénk a területekben lévő szinergiákat kihasználva támogatni őket 

- mondta, kiemelve: feladatuk, hogy minél jobban felkészítsék a fiatalokat az előttük álló kihívásokra, segítsék őket karriercéljaik, álmaik megvalósításában. 

Példaként említette, hogy a Pannónia ösztöndíjprogram-család új pillérrel bővül: a Pannónia Tehetségprogram ösztöndíj egyik célja, hogy a kiemelkedően tehetséges 17 és 24 év közötti diákok, akik külföldi egyetemen képzelik el a tanulmányaikat, megkapják az ehhez szükséges támogatást, majd hazatérve itthon kamatoztassák a tudásukat. Elmondta: 

a pályázat keretösszege 400 millió forint, 12-20 fiatalt fognak tudni támogatni, hogy szeptembertől teljes képzésben vegyen részt. 

Az ösztöndíjszerződés jelenleg egy évre szól, majd folytatódik a diplomaszerzésig. A tandíjat, a megélhetési költségeket, a szállásdíjat, akár a jegyzetek költségét is elszámolhatják a támogatás terhére - tette hozzá. 

Az M1 aktuális csatorna műsorában kiemelte: a nemzetközi tapasztalatszerzésből, tanulmányokból nagyon sokat nyernek a fiatalok. Nyelvtudás, alkalmazkodóképesség, önállóság - sok olyan képességet szerezve térnek haza, amely segíti karrierjüket. 

Elmondta: az idén indult Pannónia program két eleme már működik. Az egyik a különféle részképzéses mobilitások támogatása a világ vezető egyetemein a hazai egyetemek kapcsolatrendszerén keresztül. Ez rövid távon, de magasabb ösztöndíjjal és teljes kreditelismeréssel segíti a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését. A másik a hazai egyetemek tehetséges diákjait segíti abban, hogy bizonyos időtartamot - fél vagy egy évet - a világ top 250 egyetemén végezhessenek el, vagy részképzésben vegyenek részt. 

Az eddigi eredményekről szólva elmondta: 

a Pannónia program sikeresen elindult, szeptemberben indulnak az első "mobilitások". 

Hozzátette: a további tapasztalatok alapján meglátják, hogy milyen szempontok mentén érdemes "finomhangolni" a programot. 

Szólt arról is, hogy a felsőoktatási intézmények fontos feladata, hogy a térségi szereplőkkel kapcsolatban álljanak, a környezetükben lévő gazdasági, társadalmi szereplőkkel élő kapcsolatuk legyen, amelyek karrierlehetőséget is biztosítanak a diákoknak. A modellváltott intézmények esetében folyamatosan figyelik, hogy az elindított vállalati együttműködésekből milyen teljesítmény származik - mondta Varga-Bajusz Veronika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában