Ország-világ

2021.04.08. 05:56

Ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alap jön létre

Ötmilliárd forintos magyar-kirgiz fejlesztési alapot hoznak létre azzal a céllal, hogy magyar cégek részt vehessenek Kirgizisztán infrastrukturális, pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi modernizálásában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Biskekben kirgiz hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter ezt megelőzően, a fejlesztési alapon kívül, megállapodásokat írt alá kirgiz partnereivel a nemzetközi közúti szállításról és árufuvarozásról, a mérésügyi együttműködésről és a külügyminisztériumok közötti együttműködésről.

A magyar miniszter és kirgiz hivatali partnere, Ruszlan Kazakbajev bejelentették, hogy Magyarország bővíti biskeki diplomáciai képviseletét, konzulátusa szeptembertől több más európai uniós ország nevében is kiad vízumot, a Wizzair tárgyal arról, hogy közvetlen járatokat indítana Biskek és Budapest, valamint Biskek és Abu-Dzabi között.

Elmondták, hogy Magyarország 75-ről 150-re növelte a kirgiz diákoknak nyújtandó magyarországi ösztöndíjak számát, elkezdik a magyar nyelv oktatását kirgiz egyetemeken, valamint kezdeményezik egy fórum megszervezését az Európai Unió és a közép-ázsiai országok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!