Jemeni polgárháború

2020.07.29. 08:48

A déli szakadárok készek tárgyalni a hatalom megosztásáról a kormánnyal

Visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényüket.

Visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényük bejelentését szerdán a dél-jemeni szakadárok, és közölték, hogy készek újrakezdeni a tárgyalásokat a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal a hatalom megosztásáról.

Nizár Hejszám, a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) szóvivője a Twitteren közölte, hogy az STC kész elmélyíteni a partnerséget az iráni támogatást élvező húszi lázadók ellen 2015-ben létrejött, Szaúd-Arábia vezette arab koalícióval katonai, gazdasági és biztonsági téren is.

Hangsúlyozta, hogy készek harcolni Irán befolyása és a terrorizmus ellen, valamint biztosítani a jemeni felségvizek sérthetetlenségét, egyebek közt a Vörös-tengert az Indiai-óceántól (Ádeni-öböltől) elválasztó Báb-el-Mandeb szorosban, hogy elejét vegyék az ott zajló csempésztevékenységnek. A szoros a Közel-Keletről Európába tartó olajszállító hajók nagyforgalmú víziútja.

Hálid bin Szalmán szaúd-arábiai védelmi miniszter-helyettes szintén a Twitteren üdvözölte a bejelentést, amely szerinte annak a bizonyítéka, hogy nemcsak harc, de párbeszéd útján is lehetséges az ellentétek feloldása.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány és a déli szakadárok tavaly novemberben írták alá a hatalom megosztásáról szóló megállapodást. Az úgynevezett Rijádi-paktum egyebek közt előírja, hogy a felek kötelesek harminc napon belül új kormányt alakítani, amelyben a déliek is helyet kapnak, valamint az STC székhelyének számító Áden élére új kormányzó kinevezését teszi szükségessé.

Az STC és a kormány tavaly augusztusban összetűzésbe került egymással a déli országrész feletti ellenőrzés kérdésében. Idén áprilisban az STC bejelentette, hogy „egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, benne a legfontosabb kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el. A tanács ezenkívül korrupcióval vádolta meg a kormányt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!