szándékosság

2018.08.01. 14:55

A görög erdőtűz két áldozatának hozzátartozói beperelték a hatóságokat

A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés, halálhoz vezető magatartás és gyújtogatás miatt felelhetnek a törvény előtt.

Beperelték a görög államot, a tűzoltóságot és a rendőrséget az Athénhoz közeli múlt heti erdőtűz két áldozatának hozzátartozói – mondta el egy igazságügyi forrás szerdán.

A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés, halálhoz vezető magatartás és gyújtogatás miatt felelhetnek a törvény előtt – tette hozzá a forrás.

A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok válaszát a katasztrófára, amelyben legalább 91-en vesztették életüket a tengerparti üdülővárosban, Matiban és környékén.

Az említett két áldozat – egy férfi és egy nő – a lángok elől menekülve halt meg. Holttestüket otthonuktól 400 méterre találták meg.

Július 23-án a környező hegyekben fellobbanó tűz alig egy óra alatt átterjedt Matira és Rafinára. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A kormány szándékos gyújtogatást sejt az eset mögött, és nyomozást indított. Szerdán egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak az ügyben – mondta el a rendőrség. Szakértők ezzel szemben az összehangoltság és tervezettség hiányának számlájára írják az áldozatok magas számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!