Illegális bevándorlás

2019.10.22. 11:45

A görög hatóságok újabb menedékkérőket szállítottak át a szárazföldre

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a Törökországból az Égei-tengeren át a görög szigetekre érkező migránsok száma. A regisztrációs központokban 33 700-an élnek jelenleg, ami jóval meghaladja azok befogadóképességét.

A görög hatóságok újabb menedékkérőket szállítottak át a szárazföldre kedden, hogy csökkentsék a görög szigetek túlzsúfolt regisztrációs központjaiban tartózkodók számát.

Az Athénhoz közeli Eléfszina kikötőjébe 697 menedékkérő érkezett Számoszról – közölte egy illetékes tisztségviselő. Nemrég Leszboszról szállítottak át 120 embert.

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a Törökországból az Égei-tengeren át a görög szigetekre érkező migránsok száma.

A szigetek regisztrációs központjaiban mintegy 33 700-an élnek jelenleg, ami jóval meghaladja azok befogadóképességét – számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Szeptember végén egy nő meghalt egy kigyulladt leszboszi táborban, októberben pedig egy túlzsúfolt számoszi központból kellett százaknak menekülnie egy tűz miatt.

Manosz Logotetisz, a bevándorlási minisztérium titkára elmondta, hogy most Számosz áll a kormányzati intézkedések középpontjában. A héten akár 300-an is elhagyhatják a szigetet, és a jövő héten az összes környező szigetről összesen akár kétezer menedékkérőt szállíthatnak át a szárazföldre. A tisztségviselő hozzátette:

a hatóságok célja az, hogy év végéig 20 ezer embert helyezzenek át a görög szigetekről.

Szeptemberben körülbelül 12 ezer migráns érkezett Görögországba. Az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi egyezmény 2016-os megkötése óta nem volt példa hasonló emberáradatra. Az események hatására Athén úgy döntött, hogy szigorít migrációs politikáján, és azt tervezi, hogy a jövő év végéig mintegy 10 ezer, menekültstátuszra nem jogosult migránst toloncol ki Görögországból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!