Életvitel

2018.10.04. 11:46

Rétvári Bence: hajléktalanszállón át vezet az út a munka felé

Az alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó szabálysértési törvény október 15-én módosul, ezután nem lehet közterületen életvitelszerűen élni.

Az utcai létből a hajléktalanszállókon keresztül lehet kitörni a munka felé – véli Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki szerda este a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában arról is beszámolt, hogy a kormány 300 millió forintos hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról döntött.

Az alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó szabálysértési törvény október 15-én módosul, ezután nem lehet közterületen életvitelszerűen élni. Rétvári úgy nyilatkozott, hogy

az alaptörvény módosítása kapcsán sokat gondolkodtak azon, milyen plusz szolgáltatást tudnak nyújtani az utcára került embereknek. Többek között négy órával meghosszabbítják a hajléktalan embereknek fenntartott nappali melegedők nyitvatartását, így a nap 24 órájában, az ország teljes területén biztosított a rászorulók elhelyezése.

„Azt gondolom, nem méltó egy embernek sem az utcai lét – kezdte Rétvári. – Sosem a férőhelyekkel volt a legnagyobb gond, hanem azzal, hogy nyilván vannak, akik elszoktak attól, hogy közösségben, zárt helyen kell tölteniük az éjszakát. Segítenünk kell nekik, hiszen a szálláson a legbiztonságosabb a helyzetük.“

Az államtitkár szerint a hajléktalan embereknek nem többletjogokra, hanem segítségre van szükségük. „Azt gondolom, hogy az utcán élés sehova nem vezet, az emberi méltóság legnagyobb sérelme. Nem lehet ölbe tett kézzel nézni, hogy emberek az utcán vannak, ez a nyomor, segítenünk kell rajtuk. A hajléktalanszállón keresztül lehet kitörni a munka felé“ – mondta.

A 300 milliós tartalékalapot többek között fürdőhelyek létrehozására, ruhákra és orvosi ellátásra fordítják.

Morvai Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi vezetője ugyan itt megerősítette, hogy minden rászoruló férőhelyhez juthat.

„Azt szoktuk mondani, aki szeretne szálláshoz jutni, annak sikerül, senkit nem utasítanak el” – nyilatkozta Morvai, majd hozzátette, hogy vannak olyan hajléktalanok, akikkel sok problémájuk adódik, őket nehezebb ellátniuk.

Azt adásból az is kiderült, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hét nappali melegedőt üzemeltet a fővárosban, és sok utcai szolgálatot is ellát.

A műsor felvételét itt lehet megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!