Nagy lesz az egyetértés

2018.07.30. 09:46

A kambodzsai kormánypárté az összes parlamenti mandátum

A vasárnap megtartott általános választások eredménye nyomán Hun Sen kormányfő pártjának képviselői ülnek majd mind a 125 parlamenti székben.

A Kambodzsai Néppárt (CPP) maga dicsekedett el azzal, hogy minden parlamenti mandátumot megszerzett a vasárnap tartott választásokon.

Az ország központi választási bizottsága még nem közölt hivatalos eredményeket, a végleges eredményt pedig csak augusztus közepére ígérték közzétenni.

A kormánypárt szóvivője vasárnap este még arról beszélt, hogy az országot 33 éve kormányzó Hun Sen pártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent. Hétfőn a Reuters hírügynökségnek a szóvivő azt mondta, hogy elnyerték az összes képviselői helyet.

Mu Sochua, a betiltott egyetlen jelentős ellenzéki párt, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) alelnöke hétfőn Jakartában a választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget.

„2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja” – jelentette ki sajtóértekezletén az alelnök.

A CNRP-t tavaly bírósági úton feloszlatták, a vád az volt ellene, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a mostani voksoláson.

Az ázsiai országban 8,3 millióan voltak jogosultak a szavazásra a 125 fős törvényhozás új összetételéről. A választási bizottság közlése szerint a részvétel 82,71 százalékos volt.

Hun Sen az egyik választási ígérete szerint még legalább 10 évig tervezi vezetni a délkelet-ázsiai országot.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem volt hajlandó hozzájárulni a választás finanszírozásához. A kevésbé kritikus Japán beszállt ugyan a választások pénzelésébe, de bejelentette, hogy megfigyelőket nem küld.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!