Igényes kommunikáció

2019.01.15. 11:16

A keresztény értelmiségiek felszólaltak a trágár közbeszéd ellen

A szervezet a közéletben terjedő közönséges, egyre durvuló stílus ellen emelt szót.

A demokrácia alapértékét tiporja, ahogy az emberek a vezető politikusokról beszélnek. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleményében arról írt: aggodalommal tapasztalják azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult. A szövetség elnöke, Makláry Ákos részletezte a kifogásokat az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.

„Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert„ – ezzel a Máté evangéliumából vett idézettel kezdődik a közlemény, melyet hétfőn adott ki a szövetség. Makláry Ákos ennek kapcsán elmondta, az Úr Jézus üzenete teljesen nyilvánvaló:

figyeljünk oda, hogyan beszélünk, írunk, milyen a kommunikációnk.

”Számunkra, mint civil egyesület és keresztény emberek számára, sokkoló volt az elmúlt karácsony. A Kossuth téren a vallási szimbólumok verbális meggyalázása történt, ami itt Európa közepén, egy 1000 éves keresztény országban elfogadhatatlan. Nemcsak sokkolt, hanem igenis fájt nagyon sok ember számára„ – utalt vissza a decemberi tüntetéseken okozott károkra az elnök. Mint arról portálunk is beszámolt, a decemberi tüntetések során minősíthetetlen stílusú, sokszor a kereszténységet gyalázó kifejezésekkel hergelték egyrészt egymást, másrészt a helyszínt biztosító rendőröket a tüntetésen résztvevők.

Makláry Ákos a műsorban felhívta a figyelmet arra,

a közszereplőket, politikusokat, országunk vezetőit illető gyalázkodó és becsmérlő stílus ellen mindenkinek fel kell vennie a harcot és küzdeni kell ellene.

Ha valaki megengedi magának azt a luxust, hogy lemegy egy bizonyos szint alá, akkor ne csodálkozzon, hogy őt is ezen a szinten kezelik – magyarázta.

Kiemelte továbbá, hogy a vezetőknek, közéleti és társadalmi szereplőknek feladata, hogy ne legalizáljon, olyan verbális tendenciákat, amelyek azon túl, hogy az evangélium értékeit felrúgják, ezzel az európai alapértékeket is meggyalázzák.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Makláry Ákos az ECHO TV stúdiójában. Fotó: Youtube / ECHO TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!