jogi út is felmerült

2021.08.11. 18:38

A kormány nem mond le a Norvég Alap forrásairól

Norvégia számára a társulás az előnyök mellett szerződött vállalásokkal is jár, amit teljesíteni köteles.

Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, a közös piac előnyeit számos kötelezettség és teher nélkül élvezi – írja a Magyar Nemzet.

Mindezekért cserébe vállalja az EGT és a Norvég Alap finanszírozását, amelyekből nemzetközi szerződésekben foglaltak alapján hazánknak is jár támogatás ­– írta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a jobbikos Dudás Róbert képviselőnek címzett válaszában, amelyet a közösségi oldalán is megosztott.

Orbán Balázs kiemelte: a kormány ezekről a forrásokról nem mond le. Az államtitkár emlékeztetett, miszerint

Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ezáltal megsérti az EGT tagságból származó jogi kötelezettségeit. A magyar kormány ezért jogi lépéseket fog tenni – nyomatékosította.

Orbán Balázs válaszában arra is kitért, hogy a Magyarországnak járó Alapok alapkezelőjét nyílt pályázat útján és a felek egyetértése alapján szükséges kiválasztani. ­ Ennek eredményeként hét civil konzorcium pályázatát értékelhették a felek, amelyek közül hat konzorcium pályázatának elfogadására a Kormány nyitott volt. Norvégia azonban csak egyet tartott elfogadhatónak – részletezte a miniszterhelyettes, kiemelve, hogy

Norvégia a legcsekélyebb jelét sem mutatta a konszenzusra törekvésnek, ezzel pedig olyan hazai és nemzetközi tapasztalatokkal bíró független szervezetekre mondott nemet, mint a Magyar Vöröskereszt.

Mint írta: a kormány javaslatot tett a norvég fél részére a magyarországi alapkezelő kiválasztását és az Alapok felhasználását illetően, azonban Norvégia kijelentette, hogy hazánk számára nem elérhetőek többé a Norvég Alap 2014-2021 közötti időszakra kiírt forrásai.

Orbán Balázs végül hangsúlyozta: a magyar Kormány elkötelezett a civil társadalom fejlesztésében, amelyet legjobban az szemléltet, hogy 2010 és 2019 között évi 144 milliárd forintról 354 milliárd forintra emelte a civil szektor állami támogatásának összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!