Ország-világ

2021.03.04. 09:24

A migráció ára: bevándorlók töltik meg a német intenzív osztályokat

Németországban a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek több mint 90 százaléka migrációs hátterű – mondta egy vezető német orvos, aki azt is közölte, hogy a kormány azért huny szemet a probléma felett, hogy elkerülje a faji alapú megkülönböztetés miatt kialakuló vitákat.

Thomas Voshaar, a moersi Bethania kórház tüdőrészlegének főorvosa egy vezető orvostudományi felmérésre alapozva azt állítja, hogy a súlyos állapotban lévő koronavírusos páciensek közül a legtöbben azok csoportjába tartoznak, akiket az egészségügyi intézményekben csak úgy neveznek, hogy „kommunikációs nehézségekkel küzdő betegek” – írja a Daily Mail cikke alapján a hirado.hu.

A német egészségügyi szakértők online konferenciáján a Bild beszámolója szerint Voshaar felvetette a problémát Jens Spahn egészségügyi miniszternek, de

Németország legfőbb betegségügyi intézménye, a Robert Koch Intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler a jelenséget „tabutémának” titulálta.

Voshaar a február 14-i konferenciahíváson kiemelte, hogy a kormány figyelmeztetései a vírus veszélyeiről egyszerűen nem jutnak el a migráns közösségekhez. Elmondta, hogy a legjobb német orvosok 2020 novemberében és decemberében, valamint 2021 januárjában, a második hullám csúcsidőszakában összesítették az intenzív osztályokon az adatokat.

Elemzésem szerint az intubált, legsúlyosabb állapotban lévő betegek több mint 90 százaléka migrációs háttérrel rendelkezik” – fogalmazott, majd hozzátette, a kórházi vezető orvosokkal abban állapodtak meg, hogy ezeket a pácienseket „kommunikációs akadályokkal küzdő betegeknek” kell nevezniük.

Fű alatt keresték az imámokat, de nem sok segítség érkezett

Az RKI vezetője arra szólította fel a hatóságokat, hogy működjenek együtt az imámokkal annak érdekében, hogy a figyelmeztetések és a korlátozásokról szóló információk a muszlim közösségekhez is eljussanak, ugyanakkor ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy „komoly probléma”, ami „tabu”.

Hazánkban párhuzamos társadalmak élnek. Ezt csak megfelelő eléréssel lehet rendbe hozni a mecsetekben, de nem sikerül bejutnunk. Ez szívás” – mondta a konferenciabeszélgetésen.

Wieler hozzátette, hogy

az intenzív osztályon kezelt muszlimok száma egyértelműen meghaladja az 50 százalékot, noha Németország 83 milliós lakosságának a muszlim közösség csak 4,8 százalékát teszi ki.

A Bild kérdésére a konferenciahívással kapcsolatban az RKI vezetője nem tagadta az elhangzottakat, melyeket inkább „privát, informális eszmecserének” minősített, mintsem tudományos felmérésen alapuló megállapításoknak.

A hírek szerint a probléma súlyossága ellenére Angela Merkel német kancellár még nem vitatta meg a kérdést az állami miniszterelnökökkel tartott rendszeres találkozóin. A konferenciahívás egészségügyi szakértői között általános vélekedés, hogy

a kormány azért nem foglalkozik ezzel a témával, mert tart a rasszista vetületétől és a muszlim, valamint a német közösség reakciójától.

A migráció és a migránsok integrációja igencsak kényes politikai kérdés Németországban, amely 2015-ben több mint egymillió szíriai bevándorlót fogadott be. Ez ösztönözte a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) előretörését, amely 2017-ben behatolt a parlamentbe és erősen meggyengítette Merkel tekintélyét.

A német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik politikusa elismerte, hogy létezhetnek nyelvi akadályok, de szerinte már mindenkinek tisztában kell lennie a koronavírus veszélyeivel, migrációs háttértől függetlenül.

Merkel pártja belebukhat a rossz döntéseibe

A járvány sok országban a kisebbségi csoportokat sújtotta a legjobban, többek között az Egyesült Királyságban is, ahol a tanulmányok magasabb elhalálozási arányt mutattak ki a színes bőrű és az ázsiai betegek körében.

Érdekes módon azonban a Robert Koch Intézet nem tett közzé hivatalos adatokat a megfertőződési vagy elhalálozási arányról a különböző etnikai csoportok tekintetében.

A migrációs hátterű betegek kimagasló aránya a kórházakban

csupán a legújabb csapás Merkel kormányának, amelyet már korábban is sok kritika ért a lassú vakcinabeszerzés és a hosszú ideje elhúzódó szigorú korlátozások miatt.

A CDU népszerűsége 2020 elején megugrott, mivel Németország viszonylag jól megúszta az első hullámot, de a párt támogatottsága azóta az eddig mért legalacsonyabb szintre csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!