vita

2020.09.12. 12:54

A perui parlament alkotmányos vádeljárást kezdeményezett az államfő ellen

Martín Vizcarra azért akarják eltávolítani, mert korrupcióra utaló dokumentumok jelentek meg vele kapcsolatban.

Alkotmányos vádeljárás megindítását kezdeményezte a perui parlament pénteken Martín Vizcarra államfő ellen azt követően, hogy korrupcióra utaló dokumentumok jelentek meg vele kapcsolatban.

A törvényhozásban azzal terjesztették elő az elnök eltávolítását célzó indítványt, hogy ilyen körülmények között erkölcsileg nem képes ellátni hivatalát. A döntéshozatalt élőben közvetítették a YouTube videómegosztón.

A 130 fős parlamentben 65 képviselő támogatta a kezdeményezést, 36 ellenezte, míg 24 tartózkodott a szavazástól. Az indítványt elfogadták, mert a perui törvények szerint ehhez legalább 52 képviselő támogatása szükséges.

A határozat kezdeményezői szerint Vizcarra elnök akadályozta, hogy bűnügyi és parlamenti vizsgálat induljon Richard Swing énekes ügyében. Azért kérték a vizsgálatot, mert gyanították, hogy a kulturális minisztérium „a szokásos normákat megsértve” kötött szerződést a zenésszel, akinek valódi neve Richard Cisneros.

Az alkotmányos vádeljárás megindításáról azt követően döntöttek, hogy olyan hangfelvételek kerültek elő, amelyeken Vizcarra egyebek mellett beismeri, hogy találkozott az énekessel, bár ezt nyilvánosan tagadta.

A törvényhozásnak hamarosan döntenie kell arról, hogy mikorra tűzik ki a végleges szavazást Vizcarra eltávolításáról a hatalomból, akinek ugyanakkor lehetősége van felszólalni a parlamentben.

Az elnök leváltásához legalább 87 igen szavazatra van szükség. Amennyiben ezt sikerül összeszedni, akkor az államfői teendőket a parlament elnöke veszi át.

Vizcarra az indítványt aljas kísérletnek nevezte, amivel az ország stabilitását akarják aláásni. Hozzátette, hogy nem szándékozik távozni tisztségéből. Azt mondta, a felvételeken hallható szavait kiragadták környezetükből, és ezért azok félremagyarázhatók.

A politikus 2016-ig az alelnöki tisztséget látta el. Az államfői posztot Pedro Pablo Kuczynskitól vette át, akit 2018 márciusában egy korrupciós botrány miatt a törvényhozás szintén alkotmányos vádeljárás keretében akart leváltani. Kuczynski azonban ezt nem várta meg, és lemondással megelőzte az eltávolítását.

Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly szeptemberben, amikor a parlamenti képviselők ismét elnapoltak egy, a kormány elleni bizalmi szavazást, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előre hozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Az új elnök- és parlamenti választásokat jövőre április 11-én tervezik megtartani a latin-amerikai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!