Ország-világ

2020.08.01. 15:26

A Politikatörténeti Intézetnek ki kell költöznie a Kúria épületéből

A Magyar Állam nyerte a pert.

A Fővárosi Ítélőtábla 2020. július 14-i ítélete helybenhagyta az elsőfokú bíróság 2019. decemberi döntését, amelynek értelmében az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetnek 30 napon belül el kell hagynia a Kúria egykori épületét, amit köteles átadni a Magyar Államnak. Ezenkívül több mint 2 millió forint perköltséget is meg kell fizetniük – írja az Origó.

A Magyar Állam jogi úton kérte az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézetet (PTI) mint jogcím nélküli birtokost, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében

ürítse ki a Néprajzi Múzeumnak és a PTI-nek helyet adó, Kossuth téren található épületet, amelyet még 1990-ben jogtalanul kapott meg, és 30 napon belül hagyja el azt, átadva az épületet a Magyar Államnak,

továbbá fizessen perköltséget is.

A Magyar Állam érvelése szerint a Kúria ítéletéből következően a jogviszony a kötelmi jog szabályai szerint egyoldalú jognyilatkozattal felmondható;

a felmondás az állam részéről pedig megtörtént.

Az elsőfokú bíróság még 2019. december 18-án kötelezte a PTI-t, hogy a perbeli ingatlanrészt az ingóságaitól kiürített állapotban 30 napon belül hagyja el, és adja át a Magyar Államnak. Továbbá kötelezte az PTI-t az államnak 2 009 775 forint perköltség megfizetésére.

A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban hozott, július 14-i ítéletében közölte: az elsőfokú bíróság helytállóan állapította meg, hogy a haszonkölcsön-szerződés felmondása következtében a PTI jogalap nélkül van az épületben, amelyet köteles a Magyar Állam mint tulajdonos részére átadni.

Magyarán:

a bíróság kötelezte a pervesztes MSZP-s intézetet az általa használt ingatlanrész valamennyi helyiségének kiürítésére és a pernyertes Magyar Állam birtokába adására.

Ennek végrehajtására a PTI-nek 30 napja van. Ezzel lezárulni látszik a több éve húzódó persorozat.

Előzmények

Az MSZMP Párttörténeti Intézete a rendszerváltás környékén átalakult az utódpárt, az MSZP Politikatörténeti Intézetévé (PTI), és 1990-ben, még Németh Miklós (MSZP) miniszterelnöksége idején megkapta ingyenesen és örökös használatra a volt Kúria épületének az Alkotmány utcai szárnyát. Az épület másik felében a Néprajzi Múzeum működött.

A szintén szocialista Horn Gyula miniszterelnöksége idején megerősítették a PTI épülethasználati jogát.

2010 után ezzel a két szerződéssel kapcsolatban az volt a Magyar Állam érvrendszere, hogy több okból is jogszabálysértőek, így a használat jogának bejegyzése érvénytelen.

Ezt a szóban forgó bírósági ítéletek megerősítették, de ennek ellenére a PTI nem volt hajlandó kiköltözni az épületből.

A Kúria 2018 novemberében törölte az MSZP-hez kötődő intézet használati jogát, ugyanakkor a PTI még mindig nem akarta elhagyni az épületet, és emiatt több perre is sor került.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a PTI-nek most ténylegesen is ki kell ürítenie és el kell hagynia az épületet,

ahová várhatóan a Kúria fog visszaköltözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!