közel-kelet

2018.06.18. 11:49

A szíriai hadsereg egyik állását bombázta az amerikai vezetésű koalíció

A csapást a jelentés szerint az iraki határnál fekvő el-Harra településen hajtották végre, Abu-Kemáltól délnyugatra.

A szíriai állami média azt jelentette hétfőn, nem sokkal éjfél után, hogy az Egyesült Államok vezette katonai koalíció egy harci gépe a hadsereg egy katonai állását bombázta Szíria keleti részén, és a légitámadás halálos áldozatokat is követelt. Az amerikai hadsereg azonban cáfolta, hogy légicsapásokat hajtott volna végre a térségben.

A csapást a jelentés szerint az iraki határnál fekvő el-Harra településen hajtották végre, Abu-Kemáltól délnyugatra. A szíriai háború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a légicsapásban negyven ember halt meg. A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a harci gépek a Hezbollah libanoni síita szervezett, illetve más, a damaszkuszi rezsimmel ugyancsak szövetséges milíciák állásait támadták Abu-Kemalnál.

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka szintén arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy valószínűleg amerikai drónok iraki fegyveres csoportok és a szíriai hadsereg állásait támadták Abu-Kemál és a nyugatabbra fekvő Tanf között.

Az amerikai vezetésű koalíció egyik tagja sem hajtott végre légicsapásokat Abu-Kemál térségében – reagált a közlésre Josh Jacques őrnagy, az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság, a CENTCOM egyik szóvivője.

Az amerikai vezetésű koalíció olyan szíriai arab és kurd milíciákat támogat a térségben, amelyek az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcolnak Abu-Kemáltól északkeletre – írja a Reuters.

A hírügynökség a támadással összefüggésben megszólaltatta az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét is, de ő azt mondta, hogy nem kommentálják a külföldi jelentéseket.

A háború alatt az izraeli légierő többször mért csapást Szíria területén a Hezbollahnak szánt iráni szállítmányokra vagy iráni állásokra.

Bár a szíriai hadsereg, iráni támogatású milíciákkal az oldalán kiverte tavaly Abu-Kemálból az Iszlám Állam erőit, a dzsihadisták azóta is végrehajtottak támadásokat a térségben.

Amerikai csapatok Tanfban is állomásoznak, Abu-Kemáltól délnyugatra, az iraki-jordániai-szíriai hármashatár közelében.

Aszad szíriai elnök a múlt héten kijelentette, hogy az Egyesült Államokat megszálló hatalomnak tekinti Szíriában, és országa támogat mindenfajta ellenállási cselekményt, amely terroristák vagy megszálló erők ellen irányul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!