harcok

2020.02.28. 18:09

A szíriai hadsereg nem engedni, hogy elhúzódjon a terroristák uralma

A kormányerők folytatják hadműveleteiket, hogy megsemmisítsék a szélsőségeseket az ország minden szegletében.

A szíriai hadsereg nem fogja engedni a nyugati államoknak és szövetségeseiknek, hogy támogassák a terroristák uralmának meghosszabbítását Szíriában – közölte a SANA állami hírügynökség pénteken a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva.

A tárca hangsúlyozta: a kormányerők folytatják hadműveleteiket, hogy megsemmisítsék a szélsőségeseket az ország minden szegletében.

A szíriai hadsereg főparancsnokság a közleményében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriai katonák a szélsőséges milíciák és a török haderő egymást érő támadásait verik vissza Szarakeb városának külterületein.

„A harcokban közvetlenül részt vevő török katonák nyújtanak támogatást a terroristák fegyveres csoportjainak” – közölte a szíriai főparancsnokság. Egyben kiemelte, hogy az ellenségnek nem sikerült sikert elérnie a szarakebi fronton. „Mivel nem sikerült elérniük a kívánt eredményt, Ankarában a szíriai hadsereg állítólagosan nagy veszteségeit hangsúlyozzák, ami viszont nem felel meg a valóságnak” – szögezte le a szíriai katonai vezetés, hozzátéve, hogy éppen ellenkezőleg, ők okoznak jelentős veszteséget élőerőkben és hadfelszerelésben az ellenségnek.

„A szíriai arab hadsereg teljességgel elszánt teljesíteni hazafias kötelességét, megvédve Szíria biztonságát és megtisztítva az országot a terrorista bandáktól” – emelte ki a közlemény.

Csütörtökön 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült a kormányerők egy támadásában Idlíb tartományban. A török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken Szíriában a kormányerők több mint 200 hadállását. Hulusi Akar török védelmi miniszter arról számolt be, hogy a többi között „ártalmatlanították” a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját.

Törökország az úgynevezett mérsékelt felkelőket, míg Oroszország a damaszkuszi rezsimet segíti a szíriai konfliktusban. Az utóbbi hetekben igencsak kiéleződtek az ellentétek Ankara és Moszkva között, miután a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíb tartományt a kormányerők az orosz légierő támogatásával egy átfogó offenzíva keretében vissza akarják szerezni. Ráadásul februárban a török hadsereg és a szíriai kormányerők között számos alkalommal közvetlen harcok is kitörtek Idlíbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!