Ország-világ

2020.09.14. 16:17

A V4 új „Marshall-tervet” terjeszt elő Minszk számára

A fehérorosz gazdaság felélénkítését célzó, új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi európai uniós csúcstalálkozóra – jelentette be hétfőn a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

A terv megvalósulásának feltétele, hogy új, szabad és tisztességes elnökválasztást rendezzenek Fehéroroszországban. A javaslat előterjesztésére Morawiecki a múlt pénteki, lublini csúcstalálkozón kapott megbízást a többi három visegrádi miniszterelnöktől közölte Michal Dworczyk sajtóértekezletén.

A támogatási projektről a lengyel miniszterelnök először múlt szerdán tett említést, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt elnökjelölttel találkozott.

A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter szerint a számos gazdasági, de más lépéseket is tartalmazó terv ajánlatot jelent Fehéroroszország számára, útitervet egy stabilizációs alap létrehozásához. A projekt egyéb pénzügyi mechanizmusokról is szól, ezekről Morawiecki majd részletesen beszámol közölte a miniszter.

Dworczyk azután tartott sajtóértekezletet, hogy Morawieckivel együtt a lengyel ellenzéki frakciók vezetőivel egyeztetett a fehéroroszországi helyzetről. Mint aláhúzta, a politikusok párthovatartozástól függetlenül egyetértettek abban, hogy támogatni kell Fehéroroszország szuverenitását, amellyel összefügg Lengyelország biztonságának és stabilitásának megőrzése is.

Újságírói kérdésre válaszolva Dworczyk szokásos kétoldalú találkozónak minősítette Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfői tárgyalását az oroszországi Szocsiban.

Várjuk meg az eredményeket jegyezte meg. Egyúttal hangsúlyozta: megengedhetetlen lenne, ha Oroszország rendkívüli módon a demokratikus folyamatokat befolyásolva beavatkozna a fehéroroszországi eseményekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!