Illegális bevándorlás

2018.06.20. 17:53

A világbajnokságon használt azonosítóval lépték át menedékkérők az orosz-finn határt

Az oroszországi labdarúgó világbajnokság alkalmából igényelt szurkolói személyazonosítói papírokkal lépett be illegálisan Oroszországból Finnországba öt férfi, ahol menedékért folyamodtak - közölte szerdán a finn határőrség.

Egy magas rangú határőrtiszt elmondta: a nigériai, marokkói és kínai nemzetiségű migránsok azt használták ki, hogy az orosz hatóságok sok, a mérkőzésekre igazoltan jegyet váltott látogatónak a világbajnokság idejére vízummentes belépést biztosítottak az országba. A tisztviselő kijelentette: felkészültek arra, hogy az oroszországi rendezvények alatt sokan megpróbálnak majd illegálisan belépni EU-s országokba.

Az viszont meglepte a finn hatóságokat, hogy már a világbajnokság kezdeti időszakában érkeztek menedékkérők – mondta. Hozzátette: tudomása szerint hasonló esetek voltak a balti államokban és Lengyelországban is.

A nigériai férfi múlt hét pénteken lépett be az országba, majd vasárnap érkezett a három marokkói férfi. A határőrség vezető nyomozója közölte: a migránsok nagyjából 12 órát gyalogolhattak a finn-orosz határterületen, míg beléptek Finnországba. A kínai férfi repülővel érkezett Helsinkibe.

Finnország az Európai Unión belüli szabad mozgást lehetővé tevő schengeni egyezmény aláírója, a schengeni övezet része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!