Ország-világ

2020.10.04. 16:41

A rendezvénytechnikusokat is segíti a kormány (videó)

A kormány pályázatot hirdet, hogy a rendezvénytechnikusok közül minél többen maradhassanak a szakmájukban – jelentette ki a kormányszóvivő a közösségi oldalán vasárnap közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztató videóban.

A kormányszóvivőhöz érkezett első kérdés az influenza elleni védőoltással volt kapcsolatos. Szentkirályi Alexandra kifejtette,

október második felétől igényelhető ingyenesen az influenza elleni védőoltás életkortól függetlenül,

hiszen ez is a járvány elleni védekezést, a betegség kontroll alatt tartását szolgálja.

Hozzátette: nagyon fontos a védőoltás, hiszen a két betegség tünetei hasonlóak lehetnek, és ha valaki megbetegszik és kapott influenza elleni védőoltást, a diagnózis felállítása könnyebb lehet.

A gyermekes családok moratóriumával kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta,

a hitelmoratórium bevezetése az egyik első dolog volt a járvány kezdetén.

Szentkirályi Alexandra közölte, jelenleg nincsen semmilyen feltétel, mindel hitelterméket automatikusan érint a moratórium.

A meghosszabbított moratórium jövőre majd függ az adóstársi és családi helyzettől, valamint az adott termék konstrukciójától is. Jelenleg még a részletszabályokon dolgozik a Pénzügyminisztérium

− tájékoztatott a kormányszóvivő.

Az adókönnyítésekkel kapcsolatban elmondta, 2021-től több változás is lesz.

11 százalékosra mérséklődik a kisvállalati adó, amelynek a bevételi értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, így többen választhatják majd ezt az adónemet.

Másik fontos változás, hogy csökkennek az adminisztrációs terhek is. A kormányszóvivő kifejtette, 2021 második félévétől az adóhivatal minden cég számára elkészíti az áfabevallás tervezetét, így csaknem félmillió társaság mentesül majd a kötelezettség alól.

A videó itt megtekinthető:

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a koronavírus-járvány több ágazatot súlyosan érintett, így a könnyűzenei és a rendezvényszakmát is. Ezért kifejezetten a rendezvénytechnikusoknak jelent meg az a 450 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre október 15-éig lehet jelentkezni, és részletei már elérhetőek a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján – tudatta.

Hozzátette: a raktárkoncertek mellett – amelyek a technikai stábnak is segítséget adnak – megjelent egy pályázat a kisebb kluboknak, ezt a támogatást a zenei-kulturális rendezvények megtartására és infrastrukturális fejlesztésekre is fel lehet használni. Október elsejétől másfél milliárd forintos keretösszegre három kategóriában lehet pályázni: az 500-nál kevesebb, illetve több embert befogadására alkalmas klubok és a határon túli klubok jelentkezhetnek.

Beszélt arról is, hogy ha egy gyermek egészséges, mehet bölcsődébe, illetve óvodába. Hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt kéri az intézményektől, törekedjenek arra, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok ellenére igyekezzenek a gyermekek által megszokott működési rendet fenntartani. A kormányszóvivő tájékoztatott a kormány Tisztítsuk meg az országot elnevezésű programjáról is, melyet a klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként az illegálisan lerakott hulladék felszámolására indítottak. Hangsúlyozta: célként határozták meg azt is, hogy támogassák további települési gyűjtőpontok és hulladékudvarok létrehozását, illetve a házhoz menő lomtalanítást, a környezettudatosság jutalmazása mellett. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány a koronavírus-járvány ellenére megkezdi 2021 elején a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!