Járvány

2021.02.13. 12:26

A WHO minden hipotézist megvizsgál a Covid-19 eredetével kapcsolatban

Washington bejelentette, hogy felül kívánja vizsgálni az Egészségügyi Világszervezet vezette küldöttség kínai útján összegyűjtött adatokat.

Marion Kooans (C) and other members of the World Health Organization (WHO) team, investigating the origins of the Covid-19 coronavirus, arrive at the Baishazhou market in Wuhan, China's central Hubei province on January 31, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Hector RETAMAL

Valamennyi feltételezést vizsgálja a koronavírus okozta Covid-19 betegség eredetével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – közölte pénteki genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, miután Washington bejelentette, hogy felül kívánja vizsgálni a WHO vezette küldöttség kínai útján összegyűjtött adatokat.

A küldöttség, amely egy évvel a járvány kitörése után négy hetet töltött Kínában a Covid-19-járvány eredetét kutatva, a héten közölte, hogy nem vizsgálódnak tovább abban a kérdésben, hogy a vírus egy laboratóriumból került volna ki, mert ez nagyon valószerűtlen.

A korábbi, Donald Trump vezette amerikai kormányzat gyanúja szerint a vírus egy kínai laboratóriumból „szökött meg”, amit Peking hevesen cáfol.

„Felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, hogy elvetettünk-e egyes feltételezéseket. Miután beszéltem a csapat néhány tagjával, megerősítem, hogy valamennyi feltételezés nyitott, és további elemzést és tanulmányozást igényel”- mondta Tedrosz.

„A munka egy része túllép a csapat megbízatásán. Mindig is mondtuk, hogy a küldöttség nem fog minden kérdésre választ találni, de fontos információhoz jutott, amely közelebb visz bennünket a Covid-19 eredetének megismeréséhez” – tette hozzá a főigazgató.

Tedrosz közölte, hogy a küldöttség összefoglaló jelentését legkorábban a jövő héten teszik közzé, a végleges jelentés hetek múlva készül el. Mindkettőt nyilvánosságra hozzák.

A küldöttség közölte, hogy fő feltételezése szerint a koronavírus denevértől származik, de több lehetőség is van arra vonatkozóan, hogyan került át az emberre, először valószínűleg más állatfajokat fertőzött meg.

A Trump-kormányzat a közép-kínai Vuhanban működő laboratóriumot okolta, azt sejtetve, hogy egy ott tanulmányozott vírus kikerült az intézményből. Kína sokáig azt hangoztatta, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben sosem volt SARS-CoV-2 nevű vírus.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, amikor rákérdeztek, miért nem hiszik, hogy a laboratórium volt a forrás, a vuhani laboratórium tudósai azt mondták a küldöttségnek, nem volt ilyen vírusuk. Ha a járvány előtt tanulmányozták volna, az nem maradt volna titokban.

„A laboratóriumi kutatók, akik új vírusokat fedeznek fel, szokás szerint azonnal publikálták volna a felfedezéseiket. Ez általános gyakorlat világszerte, különösen az új, érdekes vírusok esetében” – mondta a küldöttségvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!