Ország-világ

2021.06.16. 13:34

Áder János: meg kell őrizni a sokféleséget a világ nemzetei javára

Meg kell őrizni a nyelvi, kulturális sokféleséget a világ minden nemzete javára – mondta Áder János köztársasági elnök a Finnugor Világkongresszuson tartott beszédében.

Az államfő felidézte: az Orosz Föderációban élő finnugor népek kezdeményezésére a Komi Köztársaság fővárosában tartott első világkongresszus jó szándékú, egymással rokoni kapcsolatban álló nemzetek békés együttműködéséből született. Az összefogáshoz az alapot az egymás iránti bizalom szolgáltatta – tette hozzá.

Közölte:

Magyarország örömmel csatlakozott az együttműködéshez „a rokonságon túl a sorsközösség okán is”, hiszen magyarok milliói élnek már száz éve kisebbségi sorban.

Kitért rá: az Európában beszélt csaknem 90 nyelv közül mindössze 37 a hivatalos, és a kontinens lakói közül mintegy 100 millióan tartoznak különféle nyelvi, etnikai kisebbségi közösségekhez.

„A kisebbségi lét magában hordozza emberi létezésünk egyik nagy ellentmondását: miközben vágyunk rá, hogy csatlakozhassunk a többséghez, ugyanakkor azt is kívánjuk, ismerjék el és becsüljék meg egyediségünket”

– fogalmazott.

Megjegyezte:

a jelenleg 27 tagállamot számláló Európai Unió elviekben értékként tekint a sokszínűségre, amit a közösség jelmondata így fejez ki: egység a sokféleségben.

Áder János elmondta: az elmúlt 29 évben számtalanszor megtapasztalták, hogy mennyi jó származhat a finnugor népek együttműködéséből.

Hangsúlyozta: büszke arra, hogy Magyarország is tagja a Finnugor Népek Világkongresszusának, amelyben minden résztvevő egyformán hallathatja hangját, hiszen minden nemzetnek egy szavazata van. Ebben a szervezetben a különféle népek egyenrangú partnerei egymásnak, és

„a bizalomra épített, barátságos együttműködésünknek nemcsak múltja, hanem jövője is van”

– vélekedett.

Az államfő azt kérte,

„őrizzük meg ezt a nyelvi, kulturális sokféleséget nemcsak a finnugor népek, de a világ minden nemzete javára”.

A Finnugor Népek Világkongresszusát első alkalommal az oroszországi Sziktivkarban rendezték meg, 1992 decemberében. Az önkéntes egyesülésen alapuló, négyévente megrendezett nagyszabású kongresszusok fő célja az, hogy elősegítsék az egyenjogú finnugor népek kultúrájának, nyelvének és nemzettudatának fejlesztését, együttműködésük elmélyítését. A rendezvénynek eddig felváltva az egyik – finnugorok lakta – oroszországi terület vagy Finnország, Észtország és Magyarország valamelyik városa adott otthont.

Áder János köztársasági elnök a 2012 szeptemberében Siófokon tartott, „A nép és a nyelv” témájú VI., valamint a 2016 júniusában a finnországi Lahtiban megrendezett, „A finnugor népek és a fenntartható fejlődés” témájú VII. világkongresszuson vett részt.

Az Észtországi Tartu városában szerdán kezdődött világkongresszus fő témája a „Kulturális környezet – identitás és nyelv”, a rendezvény a nyelv megőrzését, átörökítését és a kétnyelvűséget öleli fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!