ősök útján

2018.03.21. 07:13

Apja eszméinek védelmére pártot alapít a volt perui elnök fia

Apja eszméinek védelmére pártot alapít az államfői kegyelemmel börtönből szabadult Alberto Fujimori volt perui elnök fia - közölte kedden a helyi média.

Az RPP rádióállomás beszámolója szerint Kenji Fujimori szándéka az, hogy az újdonsült politikai erővel védelmébe vegye apja szellemi örökségét.

Az új párt, a 2021-es évben tartandó elnökválasztásra tekintettel, a Változás – 21 nevet kapja – mondta. Hozzátette, hogy azért választotta ezt az utat, mert az országban súlyos politikai válság alakult ki.

A volt államfő, a 79 éves Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru elnöke. Mintegy nyolc éve az emberi jogok megsértése és korrupció miatt 25 év börtönre ítélték, de tavaly decemberben kegyelmet kapott Pedro Pablo Kuczynski jelenlegi államfőtől, ennek keretében büntetését elengedték. Fujimorit 2009 áprilisában a többi között 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában találták vétkesnek.

Az államfői kegyelem ugyanakkor heves tüntetéseket váltott ki a dél-amerikai államban és politikai válsághoz vezetett. A döntés bírálói egy háttéralkut sejtenek a történtek mögött. Kuczynski államfő ugyanis az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. A várakozásokat megcáfolva azonban nem támogatta az ellenzéki többségű perui parlament a hivatalban lévő államfő menesztését. A többi között Fujimori fia és a volt elnök politikai táborához tartozó további képviselők is három nappal az amnesztia előtt nemmel szavaztak a Kuczynski politikai sorsáról döntő voksoláson.

Kenji Fujimori most azt mondta, hogy pártja az alapvető szabadságjogokért fog küzdeni, vezetőjének pedig apját fogják tekinteni.

Érdemes megemlíteni, hogy 1990-ben Alberto Fujimori a Változás – 90 nevű párt színeiben győzött az elnökválasztáson.

A pártalapítás előtt Kenji Fujimori bejelentette, hogy kilép a Népi Erő nevű jobboldali pártból, amelynek vezetője nővére, Keiko Fujimori.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!