Ország-világ

2020.08.05. 15:50

Árhullámok indultak több magyarországi folyón

A Duna bajor és osztrák területein lehullott jelentős csapadék miatt a hazai szakaszon több helyen is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Mohácson Duna magas vízszintje

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Tibor

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint a folyó magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön, a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzhet. Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult. Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött. Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart.

Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti. A tetőzés itt csütörtök hajnali 5 órakor várható 420 centiméter körül, emiatt a város térségében völgyi elöntések várhatók.

A Murán érkező árhullám Letenyénél az elsőfokú készültség alatti értékkel tetőzik szerdán.

A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura-vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet – tették hozzá.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!