terrorizmus

2019.01.14. 19:30

Autóba rejtett pokolgép robbant Kabulban, többen meghaltak

A helyszínt lezárták, és teljes erővel keresik a feltételezett elkövetőket.

Legalább öten életüket vesztették és több mint ötvenen megsebesültek hétfőn Kabulban egy autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben – közölték helyi tisztségviselők.

Vahidulláh Majar, a közegészségügyi minisztérium szóvivője a Twitteren megerősítette a sebesültek számát.

Nadzsib Danis belügyi szóvivő tájékoztatása szerint a robbantás a külföldiek által lakott, védfalakkal és rendőrségi ellenőrzőpontokkal biztosított lakónegyed közelében történt, Kabul kilences számú rendőrségi körzetében. Hozzátette: a támadást valószínűleg öngyilkos merénylő hajtotta végre.

Danis szerint az áldozatok többsége civil. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e köztük külföldiek.

Eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor korábban a radikális iszlamista tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái is követtek el pokolgépes támadásokat a fővárosban.

Basír Mudzsahid rendőrségi szóvivő szerint a helyszínt lezárták, és teljes erővel keresik a feltételezett elkövetőket. Beszámolt arról is, hogy az autóba rejtett pokolgép robbanásától kidőlt a lakónegyed védő fala is a vámhivatal épületének közelében.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a fokozott biztonsági intézkedésekkel védett terület térségében található az afgán választási bizottság épülete is. A negyedben található több külföldi vállalat és segélyszervezet helyi központja is.

Októberben parlamenti választást tartottak Afganisztánban, a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok számos támadást hajtottak végre választási célpontok, köztük a választási folyamatban részt vevő alkalmazottak, jelöltek és voksolók ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!