megalapozatlan állítás

2020.04.18. 17:52

Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja Wehrmacht-katona volt

Donald Tusk 2005-ben a lengyel kampányban volt kénytelen magyarázkodni nagyapja múltja miatt.

POLAND-POLITICS-DONALD-TUSK

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Michal Fludra

A III. Birodalom hadserege, a Wehrmacht tagja, emellett a rettegett SS kollaboránsa volt Donald Tusk nagyapja, az Európai Néppárt elnöke ilyen családi háttérrel nácizta le a napokban a magyar miniszterelnököt, holott pontosan tudnia kellett: Orbán Viktor családjában nincs senki, aki akár a náci, akár a kommunista diktatúrák erőszakszervezeteinek tagja, vagy támogatója lett volna. Tuskéknál a jellem a jelek szerint öröklődik, mert ahogy Józef Tusk is mélyen hallgatott a háború után a tetteiről, ezt az utat választotta unokája is, aki ragaszkodik ahhoz, hogy nem ismeri felmenői történetét. A történelem azonban nem minden esetben a felejtés művészete.

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra – ezzel az Orbán Viktornak címzett kijelentésével sértett meg a magyar miniszterelnökön kívül sokakat az Európai Néppárt elnöke. Tette ezt Donald Tusk úgy, hogy tudnia kell: Orbán családjában nincs senki, aki akár a náci, akár a kommunista diktatúrák erőszakszervezeteinek tagja, vagy támogatója lett volna. Tette mindezt Donald Tusk úgy, hogy maga is pontosan tudja: nagyapja, Józef Tusk a nácik kollaboránsa volt a második világháború idején, amely kétszeres bűn, hiszen amellett, hogy a világégés kirobbantóinak szolgálatába állt a hazáját, Lengyelországot is elárulta. Azt a Lengyelországot, amellyel Magyarország hosszú ideje a lehető legszorosabb barátságban van. 1944-ben belépni a III. Birodalom rettegett hadseregébe, a Wehrmachtba nem a kisember tévedése, hanem a tudatos helyezkedés, a jól felfogott kollaboráció mintapéldája. És nem, erre nem ad semmilyen magyarázatot az, hogy a nagypapa a háború után mélyen hallgatott lépéséről, tetteiről.

Bár könnyű megoldásnak tűnik bárkit megítélni a felmenői tettei alapján, a jellemnek azonban mégis lehetnek olyan részei, amelyek genetikusak, így öröklődhetnek generációkon át. Így lehet az a Tusk család esetében is, mert ahogy Józef Tusk, úgy unokája is a hallgatást választotta, amikor a 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban kérdezték nagyapjáról. Donald Tusk csak pislogott és azt ismételgette, hogy nem ismeri családja történetének azon részét, amely nagyapja náci érintettségét illeti. A volt lengyel miniszterelnök harminc esztendős volt, amikor Józef Tusk elhunyt, ennyi idő azért elegendő ahhoz, hogy bárki kibogozhassa a családi szálakat.

A Mandineren pénteken megjelent írásában Petri Lukács Ádám megjegyezte: Tusk mondata azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak. A hitleri jogrend kialakításához is hozzájáruló tudóssal egy mondatban említeni valakit, az nem túl kódolt nácizás.

A kisebbik baj ezzel, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincs, Orbánnak – az ember már unja leírni századszor – soha semminemű afféle megnyilvánulása nem volt, ami ilyen állítást megalapozottá tehetne, ellenben sokszor jelezte, hogy zéró toleranciát tanúsít minden antiszemita megnyilvánulással szemben, a magyarországi zsidó élet a reneszánszát éli, és ezt hozzám hasonlóan sok büszke magyar zsidó tanúsíthatja – írta Petri Lukács Ádám.

Donald Tusk szavaira a Twitteren reagált Schmidt Mária is, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, megjegyezte: Az egyre inkább „el-anne-applebaumosodó” Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel és a koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatosan, majd „blitzkrieg”-re szólít fel a gazdaságot illetően. Lehet, hogy még nem heverte ki a 2005-ös csúnya vádaskodást, ahol az alábbi fotót is felhasználták ellene?

Fotó: Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!