Ostrom alatt áll Európa

2020.12.03. 20:57

Az olasz jobboldal a kormány migrációs politikája ellen tüntetett

A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország parlamenti tagjai „a vállalatok zárva, a kikötők nyitva vannak” feliratú transzparenssel foglalták el az alsóház épülete előtti teret.

A kikötők megnyitása ellen tüntettek az ellenzéki olasz jobbközép koalíció pártjai, amelyek a migrációs jogszabályok módosítására készülő Giuseppe Conte miniszterelnök lemondását követelték a római képviselőház előtt csütörtök este.

A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország parlamenti tagjai „a vállalatok zárva, a kikötők nyitva vannak” feliratú transzparenssel foglalták el az alsóház épülete előtti teret.

A jobboldali koalíció politikusai Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya azonnali lemondását követelték. A magasba tartott táblákon „illegális migrációs” törvénynek nevezték a kormány által tervezett új bevándorlási jogszabályokat, és azt hangoztatták, hogy „az embercsempészek köszönettel tartoznak a Conte-kormánynak a kikötők megnyitása miatt.”

A parlamentben a Matteo Salvini volt belügyminiszter által kidolgozott és tavaly nyáron bevezetett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosítása zajlik.

A kormány december 20-ig akarja átalakítani az intézkedéseket a Salvini bevezette szigorú migrációs intézkedések oldásával.

A migrációs politika megváltoztatása ellen a jobboldal közösségi oldalain szervezett demonstrációt Matteo Salvini, a Liga párt vezetője, Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke vezette.

Matteo Salvini azzal vádolta a kormánypártokat, hogy az általa belügyminiszterként hozott korábbi rendeletek eltörlése, a kikötők megnyitása az illegális bevándorlók és az embercsempészek előtt fontosabb számukra, mint az olaszok egészsége és gazdasági támogatása. „Az illegális bevándorlók segítése helyett az olaszoknak teremtsünk munkát” – sürgette a Liga vezetője.

Giorgia Meloni szerint „cinikus és felelőtlen” politikára vall, hogy miközben a járvány miatt „tönkrement kereskedők bezárni kényszerülnek üzleteiket, a kikötőket megnyitják, miközben az olasz vállalkozók szenvednek, az embercsempészek ünnepelnek, és mialatt az olaszok karácsonykor nem mehetnek át egyik városból a másikba, a migránsok kontinensek között utazhatnak.

Antonio Tajani úgy vélte, a Conte-kormánynak nincs komoly stratégiája az illegális bevándorlás megállítására. ”Migrációs reformokat szorgalmaz, de közben nem képes integrálni az Olaszországban legálisan dolgozó bevándorlókat, nem képes megállítani az Afrikából érkező migrációt, nem tud kétoldalú megállapodásokat kötni a kiinduló országokkal„ – fogalmazott:

A két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) tervei szerint teljesen átalakítják a Salvini-féle migrációs intézkedéseket: többek között majdnem automatikusan menedékkérőknek minősítik a tengeren keresztül érkező bevándorlókat, kiterjesztik rájuk a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási rendszer szolgáltatásait, felgyorsítják az állampolgársági eljárást, eltörlik a migránsokkal érkező civilhajókra eddig kivethető szankciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!